Först upp i e-sadeln. Beyond The Wall Cycling Studio-grundaren Rodde Vera på en av de totalt tolv smartbikes som kommer att fylla lokalen högst upp i Hässlöhuset. Foto: Jonas Bergkvist

Här öppnar Sveriges första studio för nya trenden e-cycling

I slutet på november öppnar Beyond The Wall Cycling Studio i Hässlöhuset. Den blir den första i sitt slag i Sverige. – Någonting behövde göras för att få till en bra vintersäsong för cyklister, säger ägaren och lokala cykelprofilen Rodde Vera.

Publicerad

Vintern är lång och någonting behövde göras för att få till en bra vintersäsong för oss cyklister

E-cycling, eller virtuell cykling, har blivit allt mer populärt i Sverige och övriga världen de senaste åren. Delvis på grund av en pandemi som stoppat mycket av tävlingsverksamheten inom cykel.

I stället har det körts en virtuell träningstävlingsserie, som lockade hundratals svenska cyklister, och även ett virtuellt VM hölls under förra året.

– Det är jättestort i Sverige, en trend och en växande gren inom cykelsporten.

Det säger Rodde Vera, cykelentusiast som i september ledde Västeråslaget Team Newsafe till en topp-tre-placering i klassikern Vätternrundan och som 2019 blev antagen till Skodas elitsatsande cykelteam.

Nu öppnar han Sveriges första cykelstudio inriktad på e-cycling i Västerås.

– Den blir unik i Sverige och riktar sig till alla som redan är igång eller nyfikna på e-cycling.

Han är noga med att poängtera att det inte handlar om spinning, som gemene man säkert mest är bekant med.

– Det här är något helt annat, utan ledare och hög musik. Cyklarna man sitter på är så kallade smartbikes som interagerar med ett virtuellt spel. Man kan antingen köra mot eller med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam storbild via en plattform.

Grundaren Rodde Vera. Foto: Jonas Bergkvist

Men studions användningsområden är flera.

– Tävlingsdelen är en del, men man behöver inte tävla. Man kan boka in sig och bara dra ut och cykla en tur någonstans och njuta av vägarna och miljön. Via plattformen du ansluter till kan du vara i Italien och köra en bergsetapp från Girot exempelvis, eller kanske en bekant väg på Mallorca som du åkt tidigare. Känslan blir att du är där och kör.

Vad är det som gör att du valt att satsa på det här?

– Passionen för cyklingen, att utveckla sporten. Vintern är lång och någonting behövde göras för att få till en bra vintersäsong för oss cyklister. Här ges möjligheten att utvecklas med bland annat långpass som annars är svåra att få till under vintern och det ska även vara en plats där de yngsta cyklisterna i VCK (Västerås Cykelklubb) får träna strukturerat, säger Rodde Vera.

Han har flera planer och tanken på sikt är att fylla vintersäsongen med roliga träningsinslag, föreläsningar, tävlingar, företagsevent, tester, showrooms, grouprides och skönt häng.

Totalt kommer det att finnas 12 stycken smartbikes av modellen Wahoo Kickr Bike på Beyond The Wall Cycling Studio i Hässlöhuset.

Öppningsdagen närmar sig. Nytt golv är lagt och målningen klar i lokalen högst uppe i Hässlöhuset.

– Förhoppningsvis kan vi öppna sista veckan i november om allt går som planerat.
Till den stora invigningsdagen planerar ägaren och grundaren att bjuda in flera profiler som är förknippade med cykelsporten.

När allt är i ordning bokar du sedan din cykel via hemsidan, får en sms-kod för att komma in i lokalen som är öppen mellan 5.00 och 00.00, alla dagar i veckan.

– Det känns mycket spännande och roligt att dra igång den här satsningen nu.

Fotnot: Mer information om den nya cykelstudion och hur man bokar finns på www.Beyondthewall.se

Högst upp i Hässlöhuset kommer Sveriges första cykelstudio med inriktning på e-cykling att ligga. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS