
Han vill få västeråsarna att plocka upp skräp från gatorna
En ny Facebook-grupp uppmanar västeråsarna till att plocka skräp på gatorna. Bakom satsningen ligger Lennart Klaar, känd som bland annat initiativtagare till Vänliga Västerås. – Man kanske inte behöver förbättra hela världen, men man kan plocka skräp i sin omgivning och då är man med och förbättrar vår stad – och det är sannerligen ingen dålig sak.
En ny Facebook-grupp uppmanar västeråsarna till att plocka skräp på gatorna.Bakom satsningen ligger Lennart Klaar, känd som bland annat initiativtagare till Vänliga Västerås.– Man kanske inte behöver förbättra hela världen, men man kan plocka skräp i sin omgivning och då är man med och förbättrar vår stad – och det är sannerligen ingen dålig sak.
Nedskräpning i Västerås väcker reaktioner. Det har även Vänliga Västerås noterat. Inte minst när det handlar om personer som med sina egna händer går ut tar upp kampen mot skräpet.
– Vi får ofta ”gilla-rekord” när vi uppmärksammar skräpplockare, berättar Lennart Klaar.
Han är själv skräpplockare sedan många år tillbaka och har märkt att han är långt ifrån ensam om att kämpa för att hålla Västerås rent och snyggt.
– När jag är själv är ute stöter jag ofta på andra som också är ute och plockar skräp. Då går jag alltid fram och och berömmer dem för deras engagemang.
Det här mötena har gett Lennart inspiration till att starta den nya Facebook-gruppen ”Skäpplockare i Vänliga Västerås”.
Växer för varje dag
Avsikten med gruppen är att samla skräpplockarna och både sprida information och inspiration för att få fler att börja plocka skräp.
Gruppen är alldeles rykande färsk och startades förra veckan. Redan vid lunchtid i torsdags hade gruppen 100 medlemmar och fler och fler ansluter sig för varje dag.
Nedskräpning väcker ju som bekant känslor och när känsliga saker avhandlas på nätet blir det ofta det negativa som får spridning. I den här gruppen har dock gruppadministratörerna tagit beslutet att framhäva det positiva kring skäpplockning.
– Vi ska inte förfasa oss över det negativa. Istället ska vi lyfta det positiva och agera.
Tanken är alltså att man ska hylla de som gör något åt nedskräpningen istället för att gnälla över att det är skräpigt.