Alla vinnare från torsdagens Guldstänk. Foto: Guldstänk
Alla vinnare från torsdagens Guldstänk. Foto: Guldstänk

Guldfest för näringslivet: De tog hem galans priser

Efter två år utan riktig Guldstänkgala var det under torsdagskvällen dags för Västerås näringsliv att fira ordentligt. Sex priser delades ut – och kvällens stora vinnare var Anders Jackson och Lasse Bergman från Prison Island som tog hem titeln som Årets företagare.

Årets Företagare: Anders Jackson och Lasse Bergman/ Prison Island

Motivering: När Anders Jackson och Lasse Bergman startade Prison Island för 18 år sedan anade de inte att deras företag skulle växa till en internationell kedja – idag en av Europas ledande inom indoor adventure och som nu etableras över hela världen. Under Anders och Lasses ledarskap visar Prison Island att en stark idé kan fängsla hela den globala upplevelseindustrin.

Årets Marknadsförare: Schysst käk

Motivering: Schysst Käk och hemmakebaben utmanar tacon som det självklara valet för fredagsmyset. Med glädje, värme och en benhård vilja att göra sin grej, oavsett om det handlar om produkter eller marknadsföring, har de lyckats att skapa något stort. Med en tillväxt på i snitt 153 % sen hemmakebabens lansering, en omfattande mediemix och flera utmärkelser har de satt Västerås på kartan.

Årets Exportföretag: Hitachi Energy

Motivering: Hitachi Energy är en global teknikledare med 4000 medarbetare i Sverige och huvudkontor i Västerås. Bolaget arbetar för en hållbar energiframtid för alla. Företaget spelar en viktig roll med teknik och innovationer för ett mer hållbart, säkert och flexibelt energisystem samt elektrifieringen av transport och industri både lokalt och globalt.

Årets Hållbarhetspris: AA logistik

Motivering: Med investering i solceller i sin nya fastighet ska AA Logistik förse både byggnad och en ny el-mack med energi. En el-lastbil är ett steg mot att vara fossilfria 2030 och hållbara leveranser nås genom fyllnadsgrad i transporterna. Med fokus på kompetensutveckling, lokalt stöd och samarbete med akademi och forskning är AA logistik en förebild i branschen.

Årets Innovatör: Storecon

Motivering: Att konsumera klokare är viktigt både för vår planet och för företag som vill växa. Med smarta lagerhyllor och tillhörande uppföljningsverktyg har Storecon löst just detta och driver förändringen i en hel bransch. Trots att tjänsten är relativt ny på marknaden står jättarna redan och knackar på dörren. Det om något är ett kvitto på att Storecon är på rätt väg.

Årets Nystartare: Dellback äkta matglädje

Motivering: Med hjärta för mathantverk, lokala producenter och hållbarhet har dellback.se hittat en lucka i marknaden. Genom en attraktiv marknadsplats för små lokala mathantverkare skapar företaget en ny arena för landets småskaliga producenter att nå ut till nya kunder. Hållbarhet är nyckelordet som genomsyrar företaget i alla led – hela vägen från producent till butik och konsument.

Vinnare. Anders Jackson och Lasse Bergman från Prison Island tog hem titeln som Årets företagare Foto: Jonas Bergkvist
Vinnare. Anders Jackson och Lasse Bergman från Prison Island tog hem titeln som Årets företagare Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS