
Dags att sätta blom i krukorna
Fortfarande är det grått ute fast lövsprickningen snart är här och längtan till den spirande våren är stor hos många människor. För att få lite färg i trädgård och på balkonger är det nu som lusten att plantera i krukor kommer. Tjuvstarta våren med de första vårblommorna som faktiskt tål temperaturer ända ned lite under fryspunkten.
Fortfarande är det grått ute fast lövsprickningen snart är här och längtan till den spirande våren är stor hos många människor.För att få lite färg i trädgård och på balkonger är det nu som lusten att plantera i krukor kommer. Tjuvstarta våren med de första vårblommorna som faktiskt tål temperaturer ända ned lite under fryspunkten.

Hos Thomas Norell på Norells trädgårdscenter börjar vår- och sommarblommorna nu komma in i butiken och ett av hans tips är att plantera de frosttåliga penséerna nu till våren.
– För att ge lite höjd och bredd tycker jag gärna att man kan plantera penséerna till exempel runt en barrväxt eller kanske en dvärgsyren. Sen kan man skifta blommorna runt den högre växten efter årstid.
Eftersom säsongen är så kort så tycker Thomas också att man ska plantera växterna ganska tätt eftersom de annars inte hinner växa ihop.
Glöm inte lecakulor
När man ska plantera växter för att stå ute även i kallare väder säger Thomas att istället för en vanlig kruka kan man välja en kruka av frigolit, en kruka som isolerar växten så att den inte fryser från sidan.
– Glöm inte heller lecakulor i botten av krukan. Om man hoppar över det finns risken av att växten kvävs om det regnar eller om man vattnar för mycket.
Något som också är av stor vikt är att välja en bra jord.
– Om man köper en dyrare kruka, men vill spara in lite genom att köpa billig jord så kommer växten inte att trivas. Här gäller verkligen att man får vad man betalar för, säger Thomas.
Man måste också byta jord i krukorna inför varje säsong.
– Jorden i krukan blir tillslut utarmad och eventuella sjukdomar kan ligga kvar latent i jorden, så använd den gamla som jordförbättrare i trädgården och skaffa ny till krukorna.
När man börjar tänka på att göra ett arrangemang i kruka tycker Thomas att det i första hand är viktigt att välja växter som trivs i samma läge.
– Om en växt som inte vill ha skugga får stå i skuggan så utvecklas den inte på samma sätt som de andra.
Vattna inte heller för mycket.
– Man bör vattna varannan dag istället för varje så att jorden får torka ut emellan vattningarna. Och se till att tillsätta flytande näring en gång i veckan eller använd så kallade gödselpinnar även om det finns långtidsnäring i jorden, säger Thomas.
Det största felet som många gör det är att ställa ut sina växter för tidigt.
– Många är för heta och vill snabbt ut med sina växter. Men det är inte för än i andra till tredje veckan i maj som det blir varmt nog på nätterna. Men håll koll även då och ta in växterna om det ska bli nattfrost.
