Tidigare Ängsöbo. Crister Mattsson, som tidigare har bott på Ängsö där han idag har ett torp, har skrivit en bok där han tipsar om sina favoritplatser på ön. Foto: Jonas Edberg

Bok om Ängsös okända sevärdheter

Natursköna Ängsö är så mycket mer än bara slottet, kyrkan och klippbadet. För att få fler att upptäcka de "bortglömda" platserna har den tidigare Ängsöbon Crister Mattsson gett ut en guidebok där han tipsar om sina guldkorn på ön.

Publicerad

Crister Mattsson bodde tillsammans med familjen på Ängsö i nästan tio år fram till att de flyttade till Sigtuna i mitten av 90-talet. Några år efter flytten blev saknaden till Ängsö alldeles för stor. Då fick de chansen att hyra ett torp på ön, vilket de nu gjort i 20 år.

Torpet är är från 1700-talet och har vasstak, vilket kräver en hel del underhåll. Platsen kallas Lilla lugnet och här bodde tidigare en kvinna som kallades för lilla Amanda tillsammans med en ko.

– Sista tiden bodde Amanda på ett äldreboende i Kungsåra på vintrarna, men på somrarna flyttade hon ut till torpet igen, berättar Crister Mattsson.

Orkidéerna blommar

Från torpet har Crister en vacker utsikt över Mälaren och i hagen vid tomten är växtligheten riklig. När Västerås Tidning är på besök blommar bland annat vilda orkidéer.

Crister Mattsson är till yrket forskare och har haft IT som specialområde. Till vardags skriver han gärna böcker, bland annat om kulturhistoria. Han har tidigare skrivit en bok där han tipsar om utvalda sevärdheter i Sigtunaområdet. Det här gjorde att Crister fick frågan om han inte kunde göra en liknande bok om Ängsö.

Christer nappade på idén och nu är boken klar.

– Jag har valt att fokusera på de platserna som ligger bortanför kyrkan och slottet som är de stora turistmålen på ön, förklarar han.

Listar favoritplatserna

I guiden finns en karta där Crister har listat sina favoritplatser på ön.

– Boken innehåller mina personliga tips om besöksmål och platser som lämpar sig för utflykter och besök. Rekommendationen är att cykla eller vandra eftersom hela ön och dess vägar är öppna för allmänheten (förutom de markerade fågelskyddsområdena), det enda man ska tänka på är att platsen är ett naturreservat och att hus och trädgårdar är privata.

Boken finns bland annat att köpa hos de större boksajterna på nätet.

Cristers besöktips

1. Kapellbacken

2. Bergs gravfält

3. Gravhög

4. Enekulla

5. Lundkovall

6. Backsippor

7. Skola

8. Spögubbens torp (husgrund)

9. Skurusund (fiskeläger)

10. Hembygdslokal

11. Hembygdsmuseet

12. Dahlins trädgård

13. Gåsviken

14. Aftonvardshällarna

15. Ryssbo turridning

16. Utsikten

Powered by Labrador CMS