Catharina Hollaus Barklund och sonen Oliver Barklund tar emot gästerna på farstutrappen. Foto: Helena Andersson

Bo som på landet – fast mitt i stan

Mitt bland villabebyggelse och företag, en bit utanför Västerås citykärna ligger en grön oas med pittoreska rödmålade byggnader. Det är Tunby Gård med anor från 1500-talet där familjen Hollaus Barklund sen tretton år tillbaka driver Hem till Gården, ett boutique-hotell med konferens- och hotellverksamhet.

Publicerad

Mitt bland villabebyggelse och företag, en bit utanför Västerås citykärna ligger en grön oas med pittoreska rödmålade byggnader. Det är Tunby Gård med anor från 1500-talet där familjen Hollaus Barklund sen tretton år tillbaka driver Hem till Gården, ett boutique-hotell med konferens- och hotellverksamhet.

Västerås Tidning träffade Catharina Hollaus Barklund och sonen Oliver Barklund för en pratstund om företaget.

– Vi kom hit och tyckte att det var en fantastisk plats, säger Catharina Hollaus Barklund, och då jag växt upp i en företagarfamilj har drömmen om att starta ett eget företag alltid funnits där.

Man startade med att öppna ett magasin för uthyrning till bland annat affärsresande och turister.

– Det slog så väl ut att drömmen växte sig större om att också göra företaget starkare, säger Catharina Hollaus Barklund.

Efter en tid blev en del av gården till salu och förvärvades och sen dess har man undan för undan vuxit, för att nu ha verksamhet i Mellangården och Norrgården.

Unikt inredda lägenhetssviter

Hem till Gården har fått växa organiskt från år till år.

– Det började med ett boende och nu har vi nio lägenheter för uthyrning. Vi kallar det för lägenhetssviter för vi har tänkt väldigt mycket på miljön, kärleken till byggnaderna finns och vi har satsat mycket på att föra dem in i framtiden.

De vill med sina sviter ge ett komplement till ett vanligt hotellrum, som det finns många av i Västerås.

– Här kan man komma och bo, här kan man göra iordning sin egen mat och på sommaren har vi uteplatser överallt där man kan sitta ute och grilla eller bara njuta.

Varje lägenhet är unik och personligt inredd.

– Vi återbrukar mycket, det mesta vi har är gammalt och har sen ”fått nya kläder”. Jag är väldigt intresserad av inredning och målar och klär gärna om och försöker hitta en stil som många kan tycka om, samtidigt som jag vill bevara gårdens fantastiska miljö.

Hem till Gården är även ett populärt konferensalternativ för lokala företag och organisationer.

– Vi har tre konferenslokaler, en med upp till 50 platser, en upp till 20 och en upp till 10. I den mindre kan vi även erbjuda digital konferensutrusning.

Pizzaugn från Neapel

På gården finns sen förra sommaren en bistro som nu drivs av Oliver Barklund tillsammans med Thomas Fryklöf.

– Vi tog över bistron från och med i år och serverar framför allt lite exklusivare pizzor, gjorda i en pizzaugn från Neapel, men även charkplanka, sallad och soppor.

De vill se sig själva som en restaurang.

– Våra pizzor är gourmépizzor som kostar lite mer. Vi använder de bästa av de bästa råvarorna. Vi tar våra pizzabottnar från Kopparlundens Bageri, Sveriges bästa surdegsbageri, och våra charkuterier kommer från Nibble Gårdsgris, säger han.

Pizzorna kan överraska med ingredienser som rårörda lingon, karamelliserad lök eller blåbär.

Oliver Barklund säger att även deras utbud av vin är noga utvalt.

– Tomas var med och startade Vinoteket men är även importör av viner i bolaget Smaksinnet. Han ser till att vi har ett fint sortiment av goda viner passande maten.

Nu under coronatiden har man även börjat erbjuda take-away pizzor.

– Vi har många stammisar, det är roligt, vi har lite blivit närområdets lokala bistro och många tar cykeln hit och hänger här, säger han.

I de vackra och omsorgsfullt inredda lokalerna finns nu under coronatiden plats för cirka 20 gäster och utanför och på innergården finns ytterligare 30 platser.

– Allt för att man ska kunna hålla avstånd.

Catharina Hollaus Backlund säger att gårdens bistro är en dröm som gått i uppfyllelse.

– Att ha sin egen lilla bistro, restaurang eller kafé, det var en pusselbit som saknades. Att kunna erbjuda boende och mat känns naturligt.

Nu hoppas de på att många väljer att ”hemestra” i sommar.

– När man är på semester så unnar man sig lite extra, man äter gott och upplever sånt som man kanske inte gör i sin egen stad men i år kanske man kommer att göra det.
Avslutningsvis så säger de att de är väldigt glada över den fantastiska miljön och att de haft möjligheten att få öppna upp den för alla besökare.

Personligt inredda lägenhetssviter. Foto: Helena Andersson
Den omsorgsfullt inredda bistron öppnade förra sommaren. Foto: Helena Andersson
Fina umgängesytor för alla gäster. Foto: Helena Andersson
Bistrons mysiga innergård. Foto: Helena Andersson
Foto: Helena Andersson Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS