Patric Anderson, huvudsommelier på Frankgruppen. Foto: Jonas Bergkvist

USA – det fria vinlandet

USA är ett makalöst bra vinland. Vinmakarna är inte bundna till några obskyra regler utan kan odla druvor helt efter tycke och smak och göra vin efter hur andan faller på. Och de gör de.

Publicerad

Tyvärr är det mesta vi hittar direkt från hyllan på Systembolaget ganska tråkiga då många är gjorda av jättestora företag med enorm produktion. Visserligen kan de vara helt ok att dricka, men ska man åt godbitarna bör man beställa hem vinerna via beställningssortimentet.

Självklart finns det undantag, men de är få. Var bara ute någon vecka innan kalaset så hinner du få hem vinerna i tid. Det är busenkelt att beställa via internet eller i din butik. Kostar inget extra.

Charles Smith Substance Cabernet Sauvignon

Washington State, USA

Nr: 74083 (BS)

Pris: 169 kr

Om: Charles Smith är en legend som vinmakare, även om han var något av en kändis redan innan då han var manager och turnéledare för flera rockband. Jag skulle vilja påstå att vad han än gör och oavsett vilket typ av vin han ger sig på – så blir det sanslöst gott. Här är ett exempel på 100%

Cabernet Sauvignon som inte går av för hackor. Maffigt med massa solmogna svarta vinbär, en touch av rostade fat och relativt mjuka tanniner i skön balans. Rosta lite klyftpotatis, stek/grilla en skön biff och slunga ihop en bearnaisesås eller gör ett örtsmör. Som en lottovinst!

Birichino Malvasia Bianca

Monterey County, USA

Nr: 70852 (BS) Pris: 159 kr

Om: Bakom namnet Birichino hittar vi två sköna stollar som gör vin på druvor som många andra knappt hört talas om. Dessutom gör de detta riktigt bra. Här är ett lysande exempel på en vit pava, gjord på druvan Malvasia som man annars hittar i Madeiravin (men även i exempelvis Italien, Spanien). Man tror att druvans ursprung är Grekland och hur den hamnat i södra Kalifornien är ett mysterium. Perfekt att sippa på till förfesten eller ihop med en Pasta Vongole eller varför inte en Bruschetta med ricotta, tomat och basilika.

Louis M Martini Napa Valley Cab

Napa Valley, USA

Nr: 6723 (BS)

Pris: 268 kr

Om: Louis M Martini Winery gör en hel rad viner i liknande stil, det som skiljer dem åt mest är var druvorna kommer ifrån. Här har vi ett vin med Cabernet Sauvignon-druvor plockade i det mycket uppskattade området Napa Valley. Marken här är värld guld och nästan inget vin som kommer härifrån är billigt. Vinet är komplext med tydliga toner av ek, karaktäristiska svarta vinbär och inslag av mörka plommon. Ett rejält långkok med rotfrukter och ett trevligt sällskap. Sådärja!

Black Aroma (alkoholfritt)

Sverige, Köping

Säljs i Bondens butik i Saluhallen Slakteriet

Om: Välbalanserad must från äppelsorten Aroma tillsammans med lite svarta vinbär. Tydlig äppelkaraktär och balanserad sötma med inslag av tanniner och syra. Utmärkt alternativ till rödvin om man ser till färgen och även till smaken i form av måttlig syra och aningen strävhet. Denna must är så läskande god som endast en äkta hantverksgjord must kan vara. Vi borde dricka mer must. A good must is a must!

Charles Smith Substance Cabernet SauvignonBirichino Malvasia BiancaLouis M Martini Napa Valley CabBlack Aroma (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS