Patric Andersson, huvudsommelier på Frankgruppen. Foto: Jonas Bergkvist

Upptäck en ny sida av Italien

Dags för Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson att kasta loss igen och leverera årets första vintips. Det blir en italiensk rivstart!

Publicerad

Italien är så mycket mer än Amarone.

Vi svenskar har en förkärlek för viner gjorda på delvis eller helt torkade druvor som ger alkoholstarka, mustiga, tunga viner med viss sötma. Kanske beror det på att de påminner lite om glögg, vad vet jag.

Trenden börjar dock dala även om de mest säljande vinerna fortfarande tillhör denna kategori, framför allt på box.

Men det finns så mycket mer att upptäcka. Ska man generalisera har viner från Italien ofta en frisk syra, mycket frukt som körsbär eller plommon och ibland även med sträva tanniner som mår bra av att vila några år innan de dricks.

Röda viner dominerar stort medan de vita ofta är av enklare slag, goda att dricka som de är med mild syra och frisk frukt av päron, äpplen och citrus.

Villa Antinori

Toscana, Italien

Nr: 2300

Pris: 150 kr

Om: Piero Antinori är en legend inom vinvärlden och i högsta grad inblandad i den stora framgången Italien haft med att använda franska druvor i vissa viner. Vinhuset är kända för stora viner som Tignanello och Solaia som påminner mycket i stil med andra Supertoscanare som Sassicaia och Ornellaia. Detta är lillebror gjort på Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Mycket vin för pengarna för detta hantverk med viss fatkaraktär och massor av mörk frukt som körsbär och svarta vinbär. Till lite matigare rätter som slottsstek med portvinssås, potatis och vinbärsgelé.

Brunello di Montalcino La Fuga

Toscana, Italien

Nr 12330 (BS)

Pris: 299 kr

Om: Årgång 2012 på detta fantastiska vin. Druvan är Sangiovese som kallas för Brunello när det kommer från denna appellation. Ett strikt regelverk anger att vinet måste lagras minst fyra år, varav två på fat, innan försäljning. Det kostar en slant men det gör en bra Amarone också. Och det här är något helt annat. Massor av torkad frukt, vanilj och en perfekt balans mellan syra och tanniner. Mycket gott redan nu och blir ännu bättre om några år. Med denna typ av vin i glaset vill man inte att maträtten tar över utan här ska vinet vara stjärnan. Typ kalvfilé, ugnsstekta potatisklyftor och marsalasås.

Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo

Veneto, Italien

Nr 2415

Pris: 99 kr

Om: Vita viner från Italien är ofta ganska billiga och väldigt trevliga att kyla ner ordentligt och dricka som de är. Sällan hittar man överdriven syra utan de har ofta en mer fruktig och lagom frisk karaktär. Detta vin är gjort på Pinot Grigio och Verduzzo och är varmt med gul frukt, persika och lite citrus. Masi är en jättestor producent som genomgående håller bra kvalitet. Ska man köpa ett sällskapsvin till kvällen är vita viner från Italien nästan alltid ett säkert kort. Funkar fint även till en bit vit fisk, blomkålspuré och klassisk smörsås.

Sparkling Apple & Williams Pear (alkoholfritt)

Tyskland

Nr 1913

Pris: 39:- (375ml)

Om: Lite bubblor lättar upp denna must gjort på både äpplen och päron. Relativ mycket socker (74 g/l) men en frisk och fräsch syra balanserar upp fint. Ett utmärkt alternativ till välkomstdrink eller till maträtter med måttlig syra och gärna med något söta inslag (jordärtskocka, morötter, grillade tomater etc). Must är många gånger bättre än vin då man förväntar sig en viss sötma som i viner ofta upplevs som kladdigt och klumpigt.

Villa Antinori.Brunello di Montalcino La Fuga.Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo.Sparkling Apple & Williams Pear (alkoholfritt).
Powered by Labrador CMS