Ny majoritet. Staffan Jansson (S), Amanda Grönlund (KD), Vicki Skure Eriksson (C) och Anna Maria Romlid (V). Foto: Jonas Edberg

Västeråsmajoriteten kompromissar för en stabil kommun

Huvudsyftet för det nybildade styret Västeråsmajoriteten är att mötas i sina delade åsikter och att kompromissa sig fram till vad de anser är Västerås bästa.

Publicerad

På torsdagseftermiddagen kallade Socialdemokraterna i Västerås till en pressträff för att introducera det nya majoritetsstyret för de kommande fyra åren.

Väl på plats möttes de lokala medierna av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi Socialdemokrater har samtalat med de andra partierna efter valnatten för att hitta en konstellation som främjar vår politik och hitta en en stabilitet för kommunen, därför har ett majoritetsstyre varit inriktningen, säger Staffan Jansson, gruppledare för Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande.

Han fortsätter:

– Tillsammans med de tre andra partierna har vi lyckats hitta en stabil utveckling för Västerås som främjar de löften vi har gått till val på, framförallt att hålla ihop staden. Vi har haft en utveckling där vi sett att vissa områden har halkat efter. Vi känner att i den här konstellationen med den avsiktsförklaring vi har tecknat får vi genomslag för socialdemokratisk politik samtidigt som vi också i dessa osäkra tider kan trygga en majoritet som tryggar en fortsatt utveckling av Västerås i svåra tider.

Amanda Grönlund, gruppledare för Kristdemokraterna tog själv upp det faktum att partiet gick till val på att de skulle samarbeta med Moderaterna.

– Vi gick ju till val på att vi ville styra med Moderaterna men vi fick inte majoritet. Efter valnatten har vi samtalat med alla partier och velat hitta en så bra och framkomlig väg för Västerås som möjligt. För Västerås behöver ett styre som är stabilt, vi står inför tuffa tider. Vi ser hur ekonomin förändras, hur människor har fått det sämre i Västerås, att utanförskap har vuxit. Det bidrar till en ökad känsla av otrygghet och just trygghet har varit en av Kristdemokraternas stora frågor, men det har också varit den frågan som alla partier har lyft, säger hon och fortsätter:

– I den här konstellationen har vi fått utrymme att driva trygghetsfrågan med fokus på förebyggande arbete som är kommunens ansvar. Fokus ska även läggas på att göra försök med trygga stråk där människor ska kunna vistas ute på gator och torg utan att känna sig rädda. Det handlar också om att minska utanförskapet, det är den största trygghetsfrågan.

Centerpartiet som tillsammans med Socialdemokraterna ingick i majoriteten under den gångna mandatperioden har fått igenom mycket av sin politik som rör klimatomställningen och landsbygden.

– Vi gick till val på att hitta samarbete med partier som precis som oss står upp för den liberala demokratin och alla människors lika rätt och värde. För oss är det viktigt att Västerås utvecklas hållbart utifrån FN:s 17 globala hållbarhetsmål, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Vi ser att den möjligheten finns i det här styret, säger Centerpartiets gruppledare Vicki Skure-Eriksson.

Några av frågorna Centerpartiet har fått igenom är att man ska inrätta ett landsbygdsråd, ökat fokus på arbetet företagande och kompetensförsörjning samt en utvecklad kollektivtrafik.

– Vi tar krafttag för att fler ska få egen försörjning. Vi tar bort ansvaret för försörjningsstödet från individ- och familjeförvaltningen och flyttar det till en helt ny nämnd som fokuserar på att få ut människor mycket snabbare i egen försörjning, säger Vicki Skure-Eriksson.

Även Vänsterpartiet brinner för frågan om kollektivtrafiken i kommunen.

– Efter valnatten har vi samtalat med alla partier utom Sverigedemokraterna, för oss är det politiska innehållet alltid det avgörande i samarbeten och vårt mål har såklart varit att få in så mycket vänsterpolitik som möjligt. Efter förhandlingar så kände vi att vi hade fått tillräckligt mycket genomslag för våra idéer och politik för att vilja vara med, säger Anna Maria Romlid, gruppledare för Vänsterpartiet.

Tre av Vänsterpartiets huvudfrågor är kollektivtrafiken och dess taxor, bostäder för alla och en elevpeng som fördelas efter behov.

– Nyligen höjdes taxorna på bussen och det har drabbat väldigt många ekonomiskt, till exempel barnfamiljer och pensionärer. Kollektivtrafiken är en stark klimatfråga och högre priser rimmar ganska illa med en progressiv klimatpolitik. Vi ska återinföra 40 resor-kortet, se över taxorna generellt men också införa två nya kort, ett rabattkort för pensionärer och ett sommarlovskort för barn och unga.

Powered by Labrador CMS