Socialdemokraterna: "Vi tycker att Västerås kan bättre"

Publicerad

Varför ska västeråsarna rösta på er i kommunvalet?

– Socialdemokraterna i Västerås består av helt vanliga människor som förutom att vara fritidspolitiker gör samma sak som andra västeråsare. Bland oss finns studenter och pensionärer, barnskötare och lärare, ekonomer och lagerarbetare. Några av oss har bott i Västerås hela sitt liv, andra är födda i andra delar av Sverige eller världen. Vi bor i alla delar av Västerås. Vi tycker att Västerås kan bättre. Man ska rösta på oss om man vill ha ett tryggare, bättre och mer jämlikt Västerås! Vår politik gör skillnad för människor i deras vardag. Vi vill ha en rättvis fördelning av våra gemensamma skattemedel som ger utvecklingsmöjligheter för alla.

Vilken är den viktigaste lokala frågan i Västerås enligt er?

– Vi socialdemokrater har fyra frågor som är de allra viktigaste för oss i Västeråspolitiken:

1. En tryggare stad. Västerås ska vara en trygg stad att bo och leva i. Man måste från samhällets sida vara tuff både mot brotten och brottens orsaker. Något konkret som vi har gjort är att skapa ett Trygghetsråd tillsammans med polisen här i Västerås för ännu bättre samverkan. Det ska inte finnas några utsatta områden i Västerås.

2. Bra utbildning för alla barn och unga. Vi vill fortsätta de stora satsningar på skolan som gjorts de senaste åren. Alla elever ska få det stöd de behöver för att klara gymnasiebehörighet i grundskolan. En lyckad skolgång är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att få unga att göra goda val i livet och är nyckeln till att få jobb.

3. Bättre kvalitet i äldreomsorgen. Pandemin har visat att välfärden behöver få mer resurser. Det har vi tillfört och vi kommer fortsätta genom att ge personalen bättre arbetsvillkor och äldre större makt att styra sin egen vardag.

4. En klimatsmart stad. Stora satsningar på bostadsbyggande och en mer klimatsmart stad har genomförts. Vi socialdemokrater vill också att alla västeråsare enklare ska kunna göra klimatsmarta val i vardagen genom att vi förbättrar kollektivtrafiken och förenklar cyklande.

Vilka är de största utmaningarna i Västerås under den kommande mandatperioden?

– En tuff utmaning är att se till att det finns bostäder i varierade prisklasser till alla västeråsare. En annan är att bryta utanförskapet i utsatta områden. Tillsammans med polisen måste vi få stopp på rekryteringen till de kriminella nätverken. Vi behöver säkerställa att vi har en likvärdig skola och en äldreomsorg som med värdighet och respekt tar hand om de västeråsare som behöver det.

Vilka partier kan ni tänka er att sitta i majoritet med i stadshuset?

– Vi går till val som enskilt parti och söker väljarnas stöd för att styra Västerås. Vi är ödmjuka inför att vi även kommande mandatperiod kan komma att behöva samarbeta med ett eller flera partier för att få majoritet. Då krävs det att de vi ska samarbeta med har en samsyn med oss kring strategiskt viktiga och tillräckligt många frågor. Vi vill få igenom så mycket som möjligt av vår politik såklart.

Finns det något parti ni absolut inte kan tänka er att samarbeta med?

– Ja, Sverigedemokraterna. De har en värdegrund som skiljer sig så mycket från vår att det är otänkbart att samarbeta med dem för att styra Västerås.

Powered by Labrador CMS