Förstagångsväljaren Amanda Ekelund tycker det är viktigt att använda sin röst i valet. Foto: Michaela Ericzén

Nu har valstugorna öppnat

På måndagen öppnade valstugorna på Torggatan i Västerås och det lockades många förstagångsväljare som ville veta mer om de olika partierna.

Publicerad

Vid lunchtid på måndagen började valstugorna på Torggatan öppnas och utsmyckas. När Västerås Tidning var på plats hade Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna öppnat upp sina stugor.

– Det känns jättebra, så kul att få vara igång igen. Det är verkligen en särskild känsla att möta västeråsare och västmanlänningar som vill prata politik och delta, det är verkligen demokrati när den är som bäst, helt underbart, säger Andreas Akterhag som står som nummer 6 på Liberalernas lista till regionvalet.

Han fortsätter:

– Idag ska vi komma igång och inreda alla stugor, träffa väljare och få reda på vad de har för frågor som de vill att vi pratar om.

Andreas Akterhag konstaterar att det under de drygt 45 minuter som valstugan stått öppen kommit fram flera förstagångsväljare.

– Det har varit en del del förstagångsväljare. De har mycket funderingar och känslor och det är alltid roligt att få möta människor i deras verklighet av vad de upplever.

En av dessa förstagångsväljare är 18-åriga Linnea Ekelund som stannat till vid Miljöpartiets valstuga.

– Jag känner väl att miljön är viktigast för oss ungdomar. Just för att jag inte vill att mina barnbarn ska växa upp där det inte finns samma miljö som vi får uppleva idag, säger Linnea Ekelund.

Hon planerar att besöka valstugorna igen när fler har öppnat.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska rösta på utan har tänkt stanna vid fler valstugor för att få reda på lite vad de står för och vad jag tycker.

Vad tycker du om möjligheten att kunna prata direkt med de lokala politikerna?

– Jag tycker att det är bra, man får en bättre insikt i vad man själv tycker. Jag har fyllt 18 i år och har inte haft så mycket tid att förbereda mig. Men jag tycker att det är viktigt att rösta när man har möjlighet att påverka, speciellt som ungdom, för det är vår framtid, avslutar Linnea Ekelund.

Andreas Akterhag har sett fram emot att stå vid valstugan. Foto: Michaela Ericzén
Powered by Labrador CMS