Markus Lindgren. Foto: Michaela Ericzén

Miljöpartiet rivstartar i opposition

På söndagskvällen valde Miljöpartiet Västerås Markus Lindgren till partiets oppositionsråd i kommunfullmäktige och på måndagen gav Lindgren ett smakprov på de sju motioner som MP kommer att presentera under den kommande veckan.

Publicerad

Sedan 2018 har Miljöpartiet i Västerås haft de två kommunalråden och gruppledarna Markus Lindgren och Anna Thunell i stadshuset, men då Miljöpartiet inte ingår i det nya styret i Västerås är partiet nu i opposition.

Under söndagskvällen valde partiets medlemmar Markus Lindgren till att representera Miljöpartiet som oppositionsråd. Anna Thunell fortsätter däremot som gruppledare tillsammans med Lindgren i kommunfullmäktige.

– Jag är tacksam för medlemmarnas förtroende och känner mig inspirerad att leda Miljöpartiet i Västerås. Efter många år av majoritetssamarbete är vi nu en fri kraft i opposition som kommer att ge klimatomställningen och social rättvisa en klar och tydlig röst i västeråspolitiken, säger Markus Lindgren i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet i Västerås ligger definitivt inte på latsidan, på måndagen skickade Markus Lindgren ut ett pressmeddelande som förklarar att partiet under veckan kommer att presentera sina sju första motioner för den kommande mandatperioden.

– De är instämplade idag måndag och kommer att presenteras – en per dag – genom partiets kanaler.

Här är Miljöpartiets första sju motioner:

Måndag: Skärpta klimatmål för Västerås. Miljöpartiet vill att målen för Västerås kommungeografiska område skärps så att netto nollutsläpp kan uppnås senast 2035, vilket är vad som skulle behövas för att bära vår del i Parisavtalets uppfyllande. I samband med detta föreslår vi att alla kommunala nämnder ska arbeta klimatintegrerat, där redovisning av åtgärder för att möta det skärpta klimatmålet ska framgå av verksamhetsplaner och utfallsredovisas i del- och helårsrapporter.

Tisdag: Kommunövergripande cykelstrategi. Miljöpartiet vill se en plan och finansiering för sammanbundna kommun- och stadsdelar genom nya cykelbanor, större förekomst av separerade gång- och (express)cykelbanor, rakare cykelbanor med trygga korsningar och cykelparkeringshus i anslutning till Västerås Centralstation för alla de Västeråsare som dagligen pendlar ut ur staden.

Onsdag: Kollektivtrafik på landsbygden. Vi vill öka upp kollektivtrafikutbudet på landsbygden genom att samordna skolskjutsarna med allmän kollektivtrafik. På så vis skulle vi öppna upp och möjliggöra för fler att kunna åka med bussen. Detta har även potential att minska kostnaden för skolnämnderna. Liknande projekt har genomförts på flera platser i södra Sverige, exempelvis i Kalmar län och Höganäs i Skåne

Torsdag: Gågata på Vasagatan. Vi vill att Vasagatan från Igors ingång till korsningen mellan Vasagatan och Stora Gatan görs om till en sommargågata fri från motortrafik från maj till september och att Västerås Stad utreder möjligheten att göra om Vasagatan till en permanent gågata året runt.

Fredag: Återför förmånscyklar. För bättre mobilitet, folkhälsa och klimat vill vi följa exemplet från exempelvis Västra Götalandsregionen och erbjuda förmånscyklar till stadens anställda.

Lördag: Inrätta nattlivsråd och upprätta kommunal evenemangsstrategi. I samtal med arrangörer och kulturentreprenörer har vi i Miljöpartiet återkommande fått höra att de saknas intresse från kommunen utanför de snävaste kulturpolitiska kretsarna för att förbättra deras villkor och att kommunen, genom sina egna evenemang ibland till och med utgör osund konkurrens. Så kan vi inte ha det. Vi behöver samverka för ett bättre Västerås, ett roligare Västerås. Vi vill därför att ett nattlivsråd inrättas där kommunens ledning tillsammans med företrädare för Västerås natt- och nöjesliv återkommande träffas för att arbeta konkret med gemensamma utmaningar.Därtill vill vi att en kommunal evenemangsstrategi upprättas där det tydligt framgår vad kommunen själv ska bedriva för verksamheter och vad man kan göra för att underlätta för fristående aktörer i andra fall.

Söndag: Energieffektivisera Västerås. Vi ser att vi behöver kartlägga stadens energiförbrukning och ser över den generella kunskapen om möjligheten till energieffektivisering av det kommunala fastighetsbeståndet.

Powered by Labrador CMS