”Tusentals västmanlänningar väntar idag i en vårdkö”, säger Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd (M). Foto: Pia Nordlander och Pressbild

M: Vårdköerna är en valfråga

Hälso- och sjukvården ligger i topp bland väljarnas viktigaste frågor inför valet den 11 september. Moderaterna i Region Västmanland anser att vårdköerna är en av valets stora frågor.

Publicerad

– Tusentals västmanlänningar väntar idag i en vårdkö. Inom barn- och ungdomspsykiatrin får inte ens hälften av alla som söker sig dit vård i tid. Det vore konstigt om inte vårdköerna tillsammans med otryggheten dominerar den regionala debatten, säger Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd (M), i ett pressmeddelande.

Enligt de senaste publicerade siffrorna på Sveriges kommuner och regioners sida som mäter vårdköer väntade över 10 000 västmanlänningar på ett första besök inom den specialiserade vården och över 4 000 på en operation eller åtgärd under juni.

– Vårdköerna i Västmanland kan kortas. Men det kräver en politik som sätter patienten i fokus genom att öka valfriheten, säger Andersson Elfgren.

För att korta vårdköerna vill Moderaterna bland annat:

Minska administrationen för vårdpersonalen så att mer tid kan användas till patienten.

✔ Göra särskilda kösatsningar.

✔ Utveckla vårdgarantikontoret.

✔ Utöka patienternas möjlighet att välja vårdgivare.

✔ Köpa mer vård och behandling från andra regioner och privata vårdgivare.

✔ Skärpa vårdgarantin.

✔ Öppna fler vårdcentraler i Västmanland

Powered by Labrador CMS