Det vill de politiska partierna i Västerås: Utvecklingen av Västerås

Valet närmar sig och det börjar bli hög tid att bestämma sig om vad man ska rösta på. Västerås Tidning har därför valt ut fem viktiga frågor i Västerås och låtit de lokala politikerna svara på vad deras parti vill göra inom det berörda området. Dagens ämne är: Utvecklingen av Västerås.

Vänsterpartiet

Vi vill bygga en sammanhållen kommun. När marknadskrafterna släpps fria, som i Västerås, går utvecklingen åt motsatt håll. Ökade inkomstskillnader, bostadssegregation och privatiseringar har skurit djupa revor mellan stadsdelar och människor.

Västerås behöver en ny bostadspolitik som gör upp med bostadsbristen, trångboddheten och bostadssegregationen. Vi vill bygga fler hyresrätter med låga hyror och stoppa högerpartiernas förslag om att ombilda och sälja ut fler Mimerlägenheter.

Vi vill också satsa på kollektivtrafiken. Busspriserna höjdes nyligen av de andra partierna. Vi vill sänka priset rejält och det ska vara gratis för barn, ungdomar, sjukpensionärer och äldre att åka buss.

Socialdemokraterna

Västerås är en kommun i tillväxt och en central del av Mälarregionen. Här sker en stark utveckling av befintliga företag och nya företag vill etablera sig. Här finns utbildning, framtidens jobb, tryggt boende och livskvalitet med ett rikt kultur- och idrottsliv. För att kommunen ska fortsätta växa och vara en trygg och hållbar stad måste vi under nästa mandatperiod ta fram en långsiktig plan för den fortsatta expansionen. Västerås stad ska skapa förutsättningar som stöttar västeråsarna att leva hållbart.

Vi ska kraftigt bygga ut kollektivtrafiken med snabbare busstrafik och försök med tvärgående linjer för att binda ihop kommunens olika bostadsområden. I stadsplaneringen ska gång- och cykelvägar vara tydligt planerade och prioriterade.

Miljöpartiet

Utvecklingen i Västerås måste kännetecknas av hållbarhet. Vi vill uppnå netto-noll-utsläpp till 2035 för hela Västerås kommun. För att åstadkomma detta vill vi bland annat satsa en halv miljard kronor under nästa mandatperiod på en cykling, för att göra det lätt för västeråsare i hela kommunen att resa hållbart. Vi vill även satsa på kollektivtrafiken, med fler linjer och ett modernt biljettsystem med billiga priser. Vi vill även satsa på Västerås klimatlöfte, där kommunen tillsammans med civilsamhället och näringslivet hjälps åt att ställa om. Vi vill satsa på ett tågstopp på finnslätten för att hjälpa till med den omvandlingen som området är inne på.

Centerpartiet

Hela Västerås ska växa och utvecklas. Västerås har fantastiska möjligheter att bidra till klimatomställningen och öka den lokala produktionen av livsmedel och grön energi. Mälardalens universitet, Finnslätten, små och stora företag och en landsbygd som sjuder av liv. Vi har har alla trafikslag, hamn, järnväg, flyg, vägar. Vi behöver lägga över mer transporter till sjöfarten, bygga fler cykelvägar på landsbygden och i stan bygga ut bredband, mer laddinfrastruktur och sätta upp fler solceller på fastigheter.

Vi vill att Västerås blir en mer levande student -och kulturkommun bl a med fler mindre och mellanstora scener som kan berika Västerås kulturliv. Det behövs fler idrottsanläggningar, motionsspår och friluftsområden. Utveckling för Västerås bästa!

Liberalerna

Västerås ska vara en trivsam, trygg och säker stad att bo i, oavsett stadsdel. Vi vill prioritera de kommunala kärnuppgifterna skola, vård, omsorg och kultur, och vi är garanten för en ansvarsfull kommunal ekonomi utan onödiga utgifter. Vi vågar ställa krav på den kommunala förvaltningen. Röstar du till höger om oss så får du för lite socialt ansvarstagande, för lite kultur och för mycket egoism. Röstar du till vänster om oss får du för lite marknadsekonomi, för lite valfrihet och för lite konkurrens. Vi vill inte förtäta på grönområden utan hellre bygga staden utåt, samt bygga ett levande city och de nya centrala områdena Kopparlunden och Mälarporten.

Moderaterna

En röst på Moderaterna är en röst för ett Västerås där frihet och utveckling kombineras med trygghet och ett starkt civilsamhälle. Då ska du kunna lita på att tryggheten finns där, och att dina skattepengar har använts till rätt saker. Västerås står starkt när det verkligen behövs. En stad som har fokus på kunskap i skolan, en äldreomsorg där du får välja och kan vara säker på att få det stöd som behövs samt att där det ställs krav på sysselsättning för att få bidrag. Vi vill ha en stad där det lönar sig att anstränga sig och där den som kämpar också ska erbjudas chanser, oavsett bakgrund.

Västerås ska byggas tillsammans med västeråsarna och etablerade grönområden ska sparas. Cykelbanor, vägar och kommunala byggnader måste underhållas.

Kristdemokraterna

Västerås har potential att bli en ännu bättre stad att leva i. Om vi får vara med och styra kommer vi bidra till att företag får möjlighet att blomstra i Västerås och anställa fler.

Våra trygghetssatsningar kommer att göra skillnad. Vi tror att det går att avskaffa hemlösheten se till att alla Västeråsare har ett hem. Det är inte värdigt en kommun som Västerås att ha så många hemlösa.

Det är spännande att vara med Västerås utveckling in i framtiden. Det händer massor hela tiden. Västerås stad som organisation ska vara med och leda den utvecklingen tillsammans med alla aktörer. Staden ska vara en bra arbetsgivare för sina anställda.

Västerås skall byggas tillsammans med västeråsarna. Vi vill se fler egna hem i nyproduktionen och inte stora dyra skrytprojekt. Vi vill ha en bra planering för samhällsservice där skolor och förskolor finns på plats när vi bygger nya bostadsområden.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna verkar för ett levande och familjevänligt samhälle både i staden och på landsbygden. Den fysiska samhällsmiljön har stor betydelse för kommuninvånarnas trygghet, hälsa och trivsel. Vi anser att vid stadsplanering och nybyggnation ska hänsyn tas till historia, kultur, natur och miljö.

Sverigedemokraterna tror på en stark och levande landsbygd. Landsbygden får inte eftersättas till förmån för verksamheter och möjligheter i tätorten. Vi anser att byggnation på bördig åkermark ska undvikas. Sverigedemokraterna vill ha en socialt hållbar tillväxt.

Powered by Labrador CMS