Det vill de politiska partierna i Västerås: Skola och barnomsorg

Valet närmar sig och det börjar bli hög tid att bestämma sig om vad man ska rösta på. Västerås Tidning har därför valt ut fem viktiga frågor i Västerås och låtit de lokala politikerna svara på vad deras parti vill göra inom det berörda området. Första frågan är: Skola och barnomsorg i Västerås.

Publicerad

Vänsterpartiet

En gång i tiden hade Sverige världens bästa förskola och skola. Nu sticker vi ut på ett annat sätt. Inget annat land har en skolpolitik som överför lika mycket makt, kontroll och skattemedel till privata företag. I Västerås går vart tredje barn i en fristående skola. Det är ovanligt många även med svenska mått mätt.

Vi vill stoppa marknadsskolan och satsa på hela utbildningssystemet. Särskilt viktigt är att resurserna ska fördelas efter behov, för att utjämna de stora skillnader som finns mellan förskolorna och skolorna i Västerås. Det ska inte spela någon roll vilken skola du går på, rätten till en likvärdig utbildning är grundläggande.

Socialdemokraterna

Utbildning är nyckeln till ett tryggt och utvecklande liv, där drömmar kan bli verklighet. Vi vill skapa en hållbar framtidskommun med ökade resurser till skolor där elevernas behov är störst, för att ge utvecklingsmöjligheter för alla att forma sin egen framtid. I vårt Västerås ska alla elever, oavsett förutsättningar, ges möjlighet att gå i en funktionsanpassad och NPF-säkrad förskola och skola. Det behöver också bli mer personal till förskolan. Alla barn och unga ska känna hopp och framtidstro.

En viktig faktor är samverkan mellan skola, familjer och civilsamhälle, för att ge barnen bättre uppväxtvillkor. Vi socialdemokrater ser att barnens fritid är viktig, också för en bra skolgång.

Miljöpartiet

En välfungerande skola är lösningen på många av samhällets utmaningar. Den skapar förutsättningar för en framtid att se fram emot, den stärker tryggheten och den är central för en fungerande integration. I Miljöpartiets Västerås fortsätter vi de senaste årens satsningar på förstärkt skolpeng,

Vi vill förstärka den så kallade sociala vikten, så att mer resurser hamnar hos de elever som har de allra tuffaste förutsättningar. Vi tror inte på några pekpinnar gentemot verksamheten eller politisk klåfingrighet utan att riktig skolutveckling sker när kompetenta lärare och rektorer får utrymme och förtroende att driva på sin egen skolutveckling.

Centerpartiet

Alla ska få lyckas i skolan och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Vi vill värna valfriheten att välja pedagogisk omsorg, förskola och skola och fortsätta satsa på skolan och förskolan för att locka och behålla skickliga lärare genom högre löner och möjlighet att kunna kombinera arbete och studier. Vi vill öka byggnationen av förskolor och skolor genom bättre processer och mer träffsäkra prognoser. Alla förskolor och skolor ska vara tillgängliga och byggas utifrån universell utformning. Vi vill satsa på utemiljön med mer odling, träd som skuggar, biologisk mångfald och ytor som lockar till lek och rörelse. Skolan ska vara fri från mobbning och kränkningar. Stärkt elevhälsa för att motverka psykisk ohälsa och arbeta aktivt mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Liberalerna

Det som händer i klassrummet är avgörande för elevens möjlighet att forma sitt liv. Det är jätteviktigt att klara skolan, annars är det stor risk att man hamnar i utanförskap eller till och med kriminalitet. Idag lämnar för många elever, fler än var fjärde, grundskolan i Västerås utan godkända betyg i alla ämnen. En orsak till detta är den låga andelen behöriga lärare. I Västerås är andelen behöriga mer än sex procentenheter lägre än rikssnittet. För att höja kunskapsresultaten behöver andelen behöriga lärare öka, och för det krävs höjda lärarlöner. Lärarlönerna i Västerås behöver öka med 2000 kronor per månad mer än i övriga riket för att vi ska komma i kapp rikssnittet.

Moderaterna

Skolan ska fokusera på kunskap, trygghet och studiero. Vi har nolltolerans mot dåliga skolor och mot mobbning. Varje elev ska få det stöd som krävs för att nå kunskapsmålen. Högpresterande elever ska stimuleras. Det behövs lovskola, läxhjälp och liknande insatser för att ge elever ytterligare chans att nå sina kunskapsmål.

• Minska barngruppernas storlek i förskolan

• Inget barn ska lämna lågstadiet utan att ha lärt sig läsa, skriva och räkna

• Öka undervisningstiden

• Införa karriärtjänster för förskollärare och fritidspedagoger

• Införa högre lön för legitimerade lärare som arbetar på utsatta skolor

• Säkerställa elevernas rätt att välja mellan friskolor och kommunala skolor

• Det alltid ska finnas tillräckligt med skolor och förskolor på alla områden

Kristdemokraterna

Alla barn och föräldrar ska vara trygga med att samhället gör sitt yttersta för att barnen ska klara grundskolan. Men livet börjar inte i skolan utan för att ges en trygg och bra start behövs en barnomsorg och trygga föräldrar. Vi Kristdemokrater vill alltid sätta barnet och familjen i centrum. Det samhället ska bidra med är verktyg till föräldrarna och familjerna att kunna ge en trygg och säker uppväxtmiljö där är föräldrastöd viktigt. Vi vet att valfriheten för barn och familjer är viktiga faktorer som gör att deras livspussel går samman och i det pusslet är Familjedaghem tillsammans med de fristående förskolorna och den kommunala förskolan viktiga aktörer.

Alla barn ska ha chansen att lyckas i skolan. Vi vill därför öka kunskapen om npf diagnoser.

Sverigedemokraterna

Kommunen ska främja valfrihet och mångfald inom barnomsorgen. Sverigedemokraterna vill att kommunen erbjuder och främjar alternativa pedagogiska former och temaförskolor. Vi vill möjliggöra för fler familjedaghem med pedagogisk omsorg.

Vi vill ha ordning och reda i skolan. Fler elever ska nå kunskapskraven med hjälp av fler behöriga lärare och en bra arbetsmiljö. Eleverna ska ha en tydlig struktur, förutsägbarhet och regler att förhålla sig till. Bråkiga elever måste kunna avlägsnas från klassrummet då de stör andra elever eller inte respekterar ordningsreglerna. För att motverka droger i elevernas skolmiljö ska narkotikahundar regelbundet börja söka genom lokaler och skolgårdar. All personal som arbetar med barn ska behärska svenska språket på hög nivå.

Powered by Labrador CMS