Det vill de politiska partierna i Västerås: Äldreomsorg

Valet närmar sig och det börjar bli hög tid att bestämma sig om vad man ska rösta på. Västerås Tidning har därför valt ut fem viktiga frågor i Västerås och låtit de lokala politikerna svara på vad deras parti vill göra inom det berörda området. Dagens ämne är: Äldreomsorgen i Västerås.

Publicerad

Vänsterpartiet

Skandalerna inom äldreomsorgen har avlöst varandra. Privata företag lägger beslag på skattepengar som borde gå till verksamhet och inte utdelning till aktieägarna. Vi som bor i Västerås ska inte behöva tvivla på att vi får tillgång till ett tryggt boende, god omsorg och den vård vi behöver när vi blir äldre.

Att Undersköterskeupproret startade i Västerås är ingen slump. Kommunen lägger betydligt mindre pengar på äldreomsorgen än andra kommuner och har följaktligen en lägre bemanning. Nu behöver vi anställa. Ökad personaltäthet ökar tryggheten för de äldre och förbättrar arbetsmiljön för de anställda. Att införa avgiftsfria arbetsskor är självklart utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.

Socialdemokraterna

Alla har rätt att leva ett innehållsrikt och meningsfullt liv oavsett ålder. Vi lever allt längre och fler har tid och möjlighet att delta i samhällslivet. Våra äldre är en resurs att ta tillvara i utvecklingen av kommunen. Vi vill stärka äldres livskvalitet och behöver då möta äldregruppens ökade och moderna behov med nya innovativa lösningar.

Minutstyrningen som äldreomsorgen präglas av idag ska bort och ersättas av samplanering i dialog med den äldre. Som medarbetare ska man ha möjlighet att både vårda och skapa relationer. För det krävs personal med rätt kompetens och som har tid och utrymme även för samtal och en kopp kaffe. Vi vill ge förutsättningar för att anställa mer personal i äldreomsorgen för en ökad kvalitet.

Miljöpartiet

För den som har hemtjänst tycker vi att det är viktigt att den äldre själv får bestämma vilken hjälp man önskar och när. Därför är det viktigt att den äldre tillsammans med vårdpersonalen och biståndshandläggare lägger upp vården på bästa sätt. Vi vill avskaffa minutstyrningen i hemtjänsten.

Gällande särskilt boende vill vi trycka på två saker, dels den äldres möjlighet till utevistelse om hen så önskar, men även arbetsvillkoren. En personal som känner att de orkar och hinner med sitt jobb, bland annat fler anställda, fria arbetsskor och möjligheten till både kompetens och karriärutveckling på arbetsplatsen. När det gäller äldre som bor hemma vill vi se en fortsatt utveckling av flexlinjen och fler generationsöverskidande mötesplatser.

Centerpartiet

När du blir gammal ska du ha samma rätt själv bestämma över ditt liv som när du var yngre. Trygghet är att veta att du får hjälp när du behöver. Det ska finnas en nära och tillgänglig vård i hela kommunen och fortsätta utveckla Nära vård och fast läkarkontakt med regionen.

Anställda ska ha tillräckliga kunskaper i svenska. Vi vill kombinera studier med arbete för att ge mer språkträning. Vi vill höja ersättningen för hemtjänst på landsbygden så samma valfrihet kan gälla alla. Vi vill att kommunen anställer fler yrkesgrupper, öka kompetensen kring demens och bygga boenden för äldre i hela kommunen. Vi vill ta vara på den digitala välfärdstekniken för att öka tryggheten för äldre och öka användningen av terapidjur och mer kultur för äldre.

Liberalerna

De som har byggt upp samhället ska kunna lita på att få stöd på ålderns höst. Liberalerna i Västerås har under de senaste åren varit del av en majoritet som tillfört stora resurser till äldreomsorgen i Västerås. Men fortfarande finns det stora brister. Hur skulle du känna dig om det sprang 15 främmande människor hos dig på bara två veckor? Så ser det faktiskt ut för dem som har hemtjänst idag. Det är alldeles för mycket. Vi ska sänka den siffran under nästa mandatperiod. I Västerås ska man känna igen sin hemtjänstpersonal. Vi ser även hur dålig svenska är ett stort problem inom äldreomsorgen. Språkkraven för att få arbeta inom äldreomsorgen måste skärpas.

Moderaterna

Äldreomsorgen i Västerås måste bli bättre. Vi behöver stärka rätten för äldre att välja äldreboende och säkerställa att det finns flera olika utförare att välja mellan. Vi vill att det byggs olika kombinationer av lägenheter, trygghetsboende, servicehus och äldreboende i närheten av varandra.

• Återinför den nylagade maten inom hemtjänsten.

• Återinför vårdbiträden för vissa arbetsuppgifter inom äldreomsorgen.

• Inför karriärtjänster för personalen inom äldreomsorgen.

• Ställ språkkrav i svenska vid nyanställning.

• Anställ ungdomar som komplement till ordinarie personal under helger.

• Bygg fler trygghetsboenden.

• Återinför anhörigstöd.

• Säkerställ valfriheten att välja hemtjänst i hela Västerås.

• Ge äldre rätt att välja äldreboende, inför en äldrepeng.

Kristdemokraterna

Alla blir vi äldre och ingen kan stoppa tiden. Att bemötas med värdighet och respekt är grunden för en bra äldrepolitik. Vi vill att det ska finnas valfrihet både inom hemtjänsten men, också inom särskilda boenden. Vi vill införa en äldrepeng för att göra det möjligt.

För att öka kvaliten och tryggheten i äldreomsorgen vill vi skapa en utbildningsavdelning tillsammans med regionen. Då får medarbetarna ökad kunskap om äldres sjukdomar och omvårdnadsbehov. Språkutbildning för anställda är också jätteviktigt i äldreomsorgen

En av de största utmaningarna för äldre är ensamheten. Därför behövs ett aktivt föreningsliv och många bra mötesplatser. Vi vill också låta bygga fler trygghetsboenden i Västerås.

Sverigedemokraterna

Det ska bara tryggt att åldras i Västerås. Vid upphandling inom äldreomsorgen ska kvalitet alltid gå före pris. Personal inom äldreomsorg ska behärska svenska språket.

Belastningsregistret ska kontrolleras. I brottsförebyggande rådets rapport ”Brott mot äldre” redogörs det att allt fler äldre råkat ut för stölder i sina egna hem. För att säkerställa äldre människors trygghet ska antalet besök från olika personal inom hemtjänsten minimeras till minsta möjliga. Scheman och tidsåtgång måste planeras till gagn för våra äldre. Sverigedemokraterna vill att trygghetsskapande teknik i ordinärt och särskilt boende blir avgiftsfritt.

Tidigare delar i serien

• Måndag: Skola och barnomsorg

Powered by Labrador CMS