Debutant. Caroline Högström debuterar i riksdagen. Foto: Pia Nordlander / Mostphotos

Caroline (M) debuterar som heltidspolitiker i riksdagen

30-åriga Caroline Högström är en av åtta riksdagsledamöter från Västmanland.

Publicerad

Mycket handlar om att vara lyhörd gentemot invånarna i Västmanland och se vad de behöver framåt

Nyligen stod det klart vilka som är de 349 invalda ledamöterna i Sveriges riksdag. Av de 349 representerar åtta stycken Västmanland och en av dessa är 30-åriga Caroline Högström (M).

När Västerås Tidning ringde upp Caroline på torsdagseftermiddagen hade hon sin första dag i riksdagshuset.

– Det känns jättekul och pirrigt. Jag har precis fått passerkortet så nu känner jag att det är på riktigt. Det är väldigt spännande, säger Caroline.

Hur har din politiska karriär sett ut?

– Min politiska bana började egentligen i MUF, sedan fick jag mitt första politiska uppdrag i Västerås kommunfullmäktige 2010. Jag har haft lite olika poster under åren som gått och sakta men säkert klättrat och till den här mandatperioden blev jag föreslagen 2:a på Moderaternas lista till riksdagen, vilket var jättekul.

I och med sin nya roll som riksdagsledamot debuterar Caroline inte bara i politikens högborg, utan även som heltidspolitiker.

Vad tror du blir de största skillnaderna mellan kommunpolitik och riksdagspolitik?

– För min egen del så har jag aldrig varit heltidspolitiker utan gjort det på fritiden medan jag haft ett vanligt jobb, så det är ett stort steg i sig. Jag gjorde min sista dag på förskolan i fredags och nu är jag här, det kommer att bli en stor skillnad att ha den tiden avsatt för politiken och inte balansera det med ett vanligt jobb, säger Caroline och fortsätter:

– Rent politiskt är det på en helt annan nivå. Som kommunpolitiker är man väldigt nära de människor som de politiska besluten berör. Och även om det kan ta väldigt lång tid med beslut på kommunal nivå tar det ännu längre tid på nationell nivå, och beslut på den här nivån får mer långtgående konsekvenser.

Hur har du förberett dig för din nya roll?

– I våras var jag och besökte våra sittande ledamöter och jag har haft ett nära samarbete med Mikael Damsgaard som sitter kvar. Han och jag har pratat mycket om uppdraget och hur arbetet funkar. Sedan tror jag att mycket faller på plats när man väl kommer in i det. Men mycket handlar om att vara lyhörd gentemot invånarna i Västmanland och se vad de behöver framåt och om jag kan vara en del av det.

Vilka frågor brinner du lite extra för?

– Utbildningsfrågor har legat mig varmt om hjärtat länge, jag har hållit på med utbildningspolitik i Västerås och är utbildad förskollärare. Sedan är även trygghetsfrågan viktig för mig.

Det är i nuläget oklart om Caroline Högström kommer att kunna driva frågor inom utbildning och trygghet, då hon ännu inte vet i vilket utskott hon blir placerad.

– Jag vet inte vilket utskott jag kommer att få sitta i och mycket av arbetet händer där, så jag vet inte än vilka frågor jag kommer att få jobba med. Jag har lämnat in önskemål, men det är ett stort pussel som ska läggas så det finns inte några garantier.

Vilka är dina styrkor respektive svagheter som politiker?

– Jag är väldigt lyhörd och nyfiken. Och positiv och optimistisk, jag tror att man kan bidra till förändring. Min största svaghet nu är väl att jag inte vet exakt hur allt funkar här.

Caroline kommer att fortsätta bo kvar i Västerås och pendla fram och tillbaka till riksdagshuset i Stockholm.

– Jag har min sambo och min lilla dotter hemma i Västerås så jag kommer att vara hemma så mycket som möjligt.

Här är riksdagsledamöterna från Västmanland:

Mikael Damsgaard (M)

Åsa Eriksson (S)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Caroline Högström (M)

Lena Johansson (S)

Oscar Sjöstedt (SD)

Olle Thorell (S)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Powered by Labrador CMS