Hawar Asaiesh, Anna Maria Romlid och Lars Nordin. Tredje-, första- respektive andranamn på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige. Foto: Sofie Tejre

(V)ill satsa på välfärdsjobben

Vänsterpartiet i Västerås går till val på att öka resurserna till skolan och äldreomsorgen, och vill göra det i jämlikhetens tecken. Finansiera det hela vill de göra med en skattehöjning på 35 öre.

Publicerad

På måndagen presenterade Västerpartiets tre förstanamn på kommunlistan, Anna Maria Romlid, Lars Nordin och Hawar Asaiesh, partiets kommunala handlingsprogram.

Vänsterpartiet kommer att gå till val på förslag som främst handlar om att ge mer resurser till kommunens verksamheter: främst till skolan och äldreomsorgen.

– Huvudfrågan för oss är hur vi ska göra Västerås mer jämlikt, och vårt fokus är hur vi ska få en kommun där våra levnadsvillkor inte ska skilja sig så drastiskt åt beroende på vilken bostadsadress man har eller vilken stadsdel man bor i, säger Anna Maria Romlid.

För skolans del vill partiet höja skolpengen och rikta resurserna för att öka personaltätheten. De vill också inrätta ett så kallat resurscentrum som ska vidreutbilda de som jobbar inom skolan i frågor som rör genus, normkritik och jämställdhet.

– Många flickor i skolan mår dåligt och överpresterar, medan killarna har en strategi om att det ordnar sig ändå. Jämför man flickor och pojkars skolresultat så är det en oerhörd skillnad statistiskt sett. Det är en skillnad som finns i alla skolor men den är olika stor. Det här behöver vi lösa, och ett resurscentrum i sig löser det inte, men ett stöd till lärare och annan personal behövs, säger Lars Nordin.

Vänsterpartiet vill införa sex-timmars arbetsdag inom äldreomsorgen och socialtjänsten, och vill höja lägstalönen för anställda inom kommunen till 22 000 kronor. Det kan handla tillexempel om vårdbiträden eller barnskötare som idag tjänar mindre än så.

Hur tänker ni finansiera era satsningar?

– Det är viktigt att vi är ärliga: även fast vi säger att vi vill lägga ner flygplatsen, och att vi varit emot nybyggda kommunala kontor, så är det inget av de besluten som kommer spara in pengar just nu, utan det är beslut som redan är fattade. Men en inriktning för oss är att fortsättningsvis vara kritiska och säga nej till sådana investeringar. Och precis som vi har räknat på innan i vår budget så vill vi ha en skattehöjning på ungefär 35 öre, säger Anna Maria Romlid.

Powered by Labrador CMS