"Vi måste visa att vi tar kommandot"

Ann-Christine From Utterstedt är oppositionsråd för Sverigedemokraterna. Västerås Tidning träffar henne i oppositionskorridoren i stadshuset.

Publicerad

– Jag är en kvinna i mina bästa år, en 45-årig fyrabarnsmamma som gillar att arbeta med politik och politiska frågor.

Varför blev du politiskt aktiv?

– Jag såg i vilken riktning vårt samhälle utvecklades, eller som jag brukar säga, avvecklades. 2011 blev jag medlem i Sverigedemokraterna.

Var det någon fråga som fick dig engagerad?

– Det var brett, hela samhället. Jag hade hört mycket om Sverigedemokraterna och satte mig ner och läste principprogrammet och kände att det var precis som jag känner. Jag har aldrig varit politiskt aktiv tidigare.

Vilka utmaningar finns i Västerås?

– Västerås, likt övriga kommuner i hela Sverige står inför stora ekonomiska problem. Ordet ekonomiska utmaningar är ett kidnappat ord av de andra partierna, man vågar inte prata om att det är problem som existerar. Vi har ett underskott i individ- och familjenämnden som inte ser bra ut. Likaså situationen med bostäder och hur det ser ut inom äldrevården.

Vad ser du för åtgärder?

– För individ- och familjenämnden kommer vi ha stora svårigheter så länge rikspolitiken ser ut som den gör. Det blir nu upp till oss i kommunen att ta hand om dem som kom hit under "flyktningvågen 2015", ekonomiskt. Det är problematiskt för oss kommuner. När det gäller äldreomsorgen kan vi lägga mer pengar i potten till äldrenämnden för att förbättra och ha mer tid för de äldre. Det kan vi åtgärda en hel del på kommunnivå.

– När det gäller bostäder så har vi en kötid på 10 år hos vårt kommunala bolag Mimer. Nyproduktion är dyr, det blir dyra lägenheter. Många som flyttar in, betalar vi skattebetalare, för att den vanliga medborgaren har inte råd att bo så dyrt.

Hur ska man komma tillrätta med det?

– Vi måste få ett bostadsbestånd där man har råd att bo. Priserna måste vara hanterbara och det måste finnas bostäder för unga som flyttar hemifrån. De flesta av oss är arbetare och tjänar inte de här jättestora pengarna i månaden. Det går att bygga väldigt fint och då blir det dyrt. Vi ska inte bygga sockerlådor över hela staden, men vi måste hitta billigare sätt att bygga.

Trafik och trafiksituationen är något som engagerar västeråsarna. Hur kan det bli bättre?

– Vi hade dubbelfiligt på flera ställen. Man har i stället byggt om till enfiligt och det har proppat igen. Vi är inte positiva att staden växer så här fort, vi hinner inte med att åtgärda trafiksituationen. Det måste finnas vägar, skolplatser och bostäder. Man är hela tiden steget efter.

Hur ska Västerås växa - inåt eller utåt?

– Vi är inte positiva till att förtäta staden mera. Vi har dock gått med när det handlar om mark som man inte använder, exempelvis Nordanbyäng. Men vi säger inte okej längre.

Tryggheten är alltid på agendan. Hur ser du på den?

– Det är ett sorgebarn. Vi hör och ser mycket utanför stadshuset, många näringsidkare i centrum känner att det inte är tryggt och säkert för kunderna, det är ett jätteproblem. Många unga tjejer känner sig otrygga och vill inte vistas ute själva. Vi har ett jätteproblem.

– Vi måste visa att vi tar kommandot. Det går inte att leva i vår kommun om man inte bryr sig om medmänniskor eller andras tillhörigheter. Avvecklingen har gått så långt att vi måste ha vakter som går runt.

Vad känner du dig mest nöjd över under denna mandatperiod?

– Många saker. Mest nöjd över våra 28 motioner vi lagt i kommunfullmäktige och att vi har en fungerande organisation. Vi har ett bra samspel med andra partier, förutom Vänsterpartiet, där har det tyvärr inte varit en bra dialog.

– I kommunstyrelsen har vi blivit mottagna och respekterade. Vi har visat att vi är ett parti att räkna med. Det kanske inte var så förra mandatperioden. Då satt vi inte i huset och hade inte en dialog med andra partier.

Många partier förklarar att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, men vilka skulle du vilja samarbeta med?

– Jag skulle vilja säga att de vi ligger närmast i frågor, så är det Moderaterna och Liberalerna, vilket kan bero på att vi är i opposition. I vissa frågor har vi gett stöd till Socialdemokraterna. De vi är längst i från är Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi får invänta valresultatet och se. Jag kommer bjuda in till dialog. Jag förväntar mig inte att bli inbjuden.

Ann-Christine From Utterstedt

Bor: Villa i Björksta ute på landet och lägenhet i Kärsta.

Ålder: 45 år

Familj: Fyra barn och man.

Favoritplats i Västerås: — Den var inte så lätt… jag får säga Björksta kyrka.

Powered by Labrador CMS