Växtvärk Västerås – ett samarbete för demokratin

Västerås Tidning och SVT gör en gemensam satsning mot valet 2018. Tillsammans skapar vi Växtvärk Västerås – ett samarbete för att nå de grupper som i normala fall inte har lika enkelt att ta till sig viktig samhällsinformation och förhoppningsvis även locka dem till valurnorna.

Sverige är en av de mest stabila demokratierna i världen. Valdeltagandet har glädjande nog stigit under de senaste valen och 2014 var det 85,8 procent som valde att gå och rösta.

Det ger det svenska valresultatet en extra legitimitet. Ju fler som går och röstar, desto troligare att valresultatet skildrar den svenska folkviljan. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) så är det ändå en bit kvar till toppnoteringen 1976 när 91,8 procent valde att utnyttja sin rösträtt i riksdagsvalet.

Nu gör SVT Nyheter Västmanland och Västerås Tidning en gemensam satsning för att nå de grupper som i normala fall inte har lika enkelt att ta till sig viktig samhällsinformation och kanske locka dem till valurnorna också.

Under en vecka i augusti kommer vi att tillsammans granska Västerås ur olika synvinklar. Vi har valt att kalla det Växtvärk Västerås.

Exakt vad vi kommer att granska väljer vi att berätta först när granskningen drar igång men det kommer att vara klassiska kommunalpolitiska frågor. Exempel på det är bostadsbyggande, kollektivtrafik, förskolor och skolor, idrottshallar, möjlighet till friluftsaktiviteter och mycket annat.

Nu behöver vi hjälp av dig. Vad tycker du att vi ska granska? Är det för dåliga cyklevägar till centrum från ditt bostadsområde? Har du inte fått plats på förskolan? Går det inte att köra på grund av alla potthåll i vägarna? Finns det tillräckligt med parkeringsplatser i centrum? Är det för stökigt på skolan dina barn går på? Eller har du som förstaågångsväljare egen erfarenhet av skolan just nu? Det kan som sagt handla om allt som på något sätt handlar om Västerås.

Hör av dig med dina frågor antingen till vastmanland@svt.se eller redaktion@vasterastidning.se så blir det kanske just din fråga som vi väljer att ta upp.

Hela den här granskningen kommer att avslutas med en livesänd debatt mellan Anders Teljebäck, (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås och Elisabeth Unell (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Debatten äger rum måndagen den 27 augusti kl 10.00 i Rudbeckianska gymnasiets aula. Där kommer att vara 200 förstagångsväljare på plats som kommer att ha möjlighet att ställa frågor till de båda politikerna. För er som inte kommer att vara på plats finns det möjlighet att följa debatten på svt.se/vastmanland eller www.vasterastidning.se

Hoppas att vi hör av er före mitten av augusti.

Anders Kauranen

Redaktionschef, SVT Nyheter Västmanland

Jonas Edberg

Chefredaktör, Västerås tidning

Powered by Labrador CMS