Foto: MOSTPHOTOS

Trångt för idrotten i ett växande Västerås

Ont om idrottshallar, sena träningstider och ett bostadsbyggande som inte har hängt med i idrottsfrågan. Nu efterlyser idrottsrörselsen att man inte glömmer idrotten när staden växer.

Publicerad

– Vi ser att Västerås växer, befolkningen ökar och vi har många nybyggnationer och även förtätning. Det vi ser är att man har glömt bort idrottssidan – både när man byggt nya områden och när man har förtätat. Det är ett problem idag, men även att det blir ett kommande problem, säger Maria Engelfeldt på Västmanlands idrottsförbund.

Vad leder det här till rent konkret?

– På nya områden, där har man inte har fått med någon idrottsyta alls, som Gäddeholm som vi förde debatt om i våras till exempel. Det gör att det blir svårt att få till ytor och hallar i efterhand, när det inte finns med i skissen och i översiktsplanen från början. Det gör att barn och ungdomar måste åka till andra anläggningar och man får inte närheten till spontanidrotten som är så viktig, säger Maria Engelfelt.

Debattinlägget som Maria Engelfelt refererar till publicerades på Västerås Tidnings hemsida i mars i år. Då skrev Västmanlands Idrottsförbund bland annat:
"Det är hög tid att beslutsfattare och politiker tar tag i problemet och säkerställer idrottens plats i samhället.

Byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (C) var då självkritisk. Han berättade bland annat att man bytt vokabulär i översiktsplanen, som man använder som grund när man bygger nya områden.

– Den ändrade formuleringen i översiktsplanen infördes nu i höstas. De orden betyder någonting och jag förutsätter att både tjänstemän och vi som beslutsfattare kommer ta med oss det i framtiden. Jag tycker att vi försöker och jag välkomnar att Idrottsförbundet uppmärksammar oss på det här, sa Lars Kallsäby då.

Västmanlands idrottsförbund har fortsatt att lyfta frågan politiskt sedan dess, och vill göra politiker på alla nivåer uppmärksamma på idrottens betydelse för folkhälsan.

– Får vi barn och vuxna att trivas i sina bostadsområden så kommer de också bo kvar, säger Maria Engelfeldt.

Det har även hänt en del sedan i våras:

– Det positiva är att vi nu fått frågan att vara med i planeringen av det nya området i Sätra, så det är jättepositivt. Äntligen!

Enkät: Så vill partierna i Västerås satsa på idrotten

Västmanlands Idrottsförbund har tillsammans med Västerås Idrottsallians gjort en enkät bland partierna i Västerås.

Frågan är: Västerås växer och utvecklas. Vad är er uppfattning om befintliga idrottsmiljöer, träningshallar och arenor?

Vänsterpartiet:

I och med att Västerås växer måste även planeringen för nya idrottsmiljöer, träningshallar och arenor följer med. För Vänsterpartiet är det viktigt att kunna ha nära till olika möjligheter till träning och motion. Vi vill bland annat:

►Satsa på baden. Vi vill återuppbygga Fredrikbergsbadet, se utomhusbassänger vid Lögarängsbadet, se fler plaskdammar och fortsätta satsa på kommunens kommunala bad.

► Satsa på spontanidrotten genom att rusta upp aktivitetsplaner, bygga hinderbanor och utegym ute i stadsdelarna och serviceorterna.

► Arbeta för att en ny friidrottsarena byggs.

► Bygga en Roller Derby-bana.

► Att det ska finnas idrottshallar i våra stadsdelar och serviceorter.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna vill satsa på att Västerås ska vara en ledande stad när det gäller ungdoms- och breddidrott. Det kräver ändamålsenliga anläggningar och stöd ifrån staden. Vi behöver också utveckla nya idrottsanläggningar efter de behov som finns.
När det gäller Rocklundaområdet så vill vi stärka området utifrån den plan som är framtagen. Elitidrottsanläggningarna ska huvudsakligen lokaliseras till Rocklunda samtidigt som området stärks för breddidrott och friluftsliv.

Miljöpartiet:

Vi vill prioritera bredd- och ungdomsidrott i frågor som rör investeringar i anläggningar. Västerås ska ha väl fungerande idrottsarenor men vi vill inte satsa kommunala pengar på överdrivet dyra anläggningar som till exempel en skidtunnel. Det ska finnas gott om möjligheter till spontanidrott i stadsdelar och serviceorter och gratis prova-på- verksamheter. Att utveckla friluftslivet ser vi också som en angelägen uppgift för kommunen.

Vi vill ha fler icke- kommersiella mötesplatser i hela kommunen där människor möts spontant över generations- och kulturgränser, till exempel fler spontanidrottsplatse r och utegym. Vi vill även satsa på att underhålla spontanidrottsplatser ute i stadsdelarna och bygga nytt där det behövs.

Liberalerna:

Liberalernas uppfattning är att vi behöver komplettera befintliga arenor. Just nu är vi snart igång med innebandyhall, men även ny friidrottsarena måste till och översyn av hockeyarena om Västerås IK går upp i SHL. Det behöver även kompletteras i vissa områden (exempelvis Hamre och Gäddeholm) och vi påtalar vikten av grönytor och plats för idrottshallar när nya bostadsområden växer fram.

Kristdemokraterna:

Det bör alltid finnas en idrottsyta i närheten av ett bostadsområde, i planeringen skall byggnadsnämnden bli bättre på att dessa ytor och idrottsplaner ingår tidigt. Allaktivitetshus, flera idrotter samlat i ett hus. Hotellarena, utveckla Rocklunda.

Centerpartiet:

Vi ser en stor potential i Rocklunda där bredd och elit samlas. Rocklunda behöver en tydligare vision en den som kom fram under innevarande mandatperiod. Vi vill samtidigt göra en samlad inventering av stadsdelar och orters status vad gäller lokala spontanidrottsplatser, badmiljöer och hallar för att öka tillgängligheten.

Moderaterna:

I Västerås finns en fantastisk möjlighet att träna och tävla i olika idrotter och rikt friluftsliv, inte minst tack vare idrottsområdet Rocklunda. Dagens krav från nationella och internationella specialidrottsförbund driver tyvärr på kostnader för idrotten lokalt i Västerås. Investeringar som tyvärr många gånger inte gynnar idrotten lokalt tex större läktare genererar i sig inte fler åskådare. Många upprustningar och planer för nya anläggningar har gjorts under mandatperioden som tex konstsnöspår, innebandyhall, friidrottsarena och nytt badhus. Föreningar som vill ha upprustning kan få det men de föreningarna måste då mäkta med en ökad hyra.

Sverigedemokraterna:

Kvaliten och utbudet tycker vi är bra i dagsläget på de flesta idrottshallar, idrottsarenor samt idrottsmiljöer här i Västerås. Men vi ser med oro över befolkningsökningen då det kommer öka slitaget på våra träningshallar och arenor och att trycket på bland annat träningstider kommer att öka. Detta kommer medföra extra kostnader i att underhålla våra idrottshallar och idrottsarenor. Samt ökade behov och krav på nya hallar. Vi är som parti positiva också till den friidrottsarena som planeras.

Powered by Labrador CMS