Valförrättaren Riccardo Branchetti hälsar vallokalens första röstande, Jari Paananen, välkommen. Foto: Jonas Edberg

Stort intresse för att rösta – redan när lokalerna öppnade

Klockan 8.03 kom den första väljaren till S:ta Gertruds skola på Hammarby för att lämna sin röst. – Jag brukar vara först. Jag bor alldeles här intill, säger Jari Paananen.

Publicerad

In i det sista pågick förberedelserna i Vallokalen för distriktet Hammarby väst. Tillsammans med personalen gick ordförande Yvonne Nordgren igenom alla valsedlar så att de låg snyggt och prydligt uppradade och att alla partier syntes lika mycket.

Till sin hjälp i vallokalen har har hon bland annat Riccardo Branchetti som är lokalansvarig och valförrättare. Han har varit med sedan valet 1985.

– Jag är vaktmästare här på skolan och då blev det ganska naturligt, förklarar han.

Totalt är de sju personer som jobbar i vallokalen under dagen.

– Vi kör i skift under dagen. Sedan är alla här från klockan 8 ikväll när vi ska räkna rösterna.

Framåt kvart i tolv i natt räknar Yvonne med att räknandet ska vara klart och att hon då kan lämna in valkretsens resultat till Länsstyrelsen.

Totalt har valkretsen Hammarby väst 1 550 röstberättigade personer. En av dessa är Jari Paananen som idag var först med att lämna sin röst i vallokalen. Strax efter Jaris ankomst följde en strid ström av personer som också skulle rösta.

– Jag är lite förvånad att det är så mycket folk redan nu, säger han.

Har det varit svårt att bestämma sig i år?

– Ja, det var lite svårt. Jag tycker det är så tråkigt att alla partierna smutskastar varandra så mycket. Vad är det för vits? Det vore bättre om de berättade mer om vad de vill istället så att man kan jämföra mer, säger Jari Paananen.

Yvonne Nordgren (i mitten), ordförande för valdistriktet på Hammarby väst går igenom valsedlarna innan lokalen öppnade. Till sin hjälp har hon valförrättarna Fatima Hassanpour och Riccardo Branchetti. Foto: Jonas Edberg
Powered by Labrador CMS