Elisabeth Unell (M) och Anna Hård af Segerstad (M) presenterade Moderaternas kommunala handlingsprogram i Vasaparken på tisdagen. Foto: Sofie Tejre

Moderaterna inför valet: Skolan och äldreomsorgen måste prioriteras

Moderaterna i Västerås presenterade på tisdagen sitt kommunala handlingsprogram inför höstens val. Västerås största oppostitionsparti vill satsa mer på skolan och äldreomsorgen. – De är de här två områdena vi måste prioritera, de måste vara i fokus, säger Elisabeth Unell (M).

Publicerad

Liksom flera andra partier i Västerås lyfter Moderaterna fram skolan som ett område som måste förbättras.

– Vi är jätteoroade över att 30 procent av eleverna inte klarar godkänt i alla ämnen i grundskolan, så kan det inte fortsätta. Vi behöver kraftsamling och vi behöver åtgärder, säger Elisabeth Unell (M), gruppledare för Moderaterna i Västerås och oppositionsråd.

De åtgärder som Moderaterna för fram är bland annat minskade barngrupper i förskolan, men också fler undervisningstimmar.

– Vi behöver öka undervisningstiden för att eleverna ska ha möjlighet till mer kunskap, säger Elisabeth Unell.

Moderaterna vill ha fler chefer inom skolan, eftersom de menar att många rektorer i Västerås har chefsansvar för allt för många, vilket också hämmar lärarnas utveckling.

Vad vill ni göra för att locka fler att jobba som lärare och rektorer i Västerås?

– Vi vill ha karriärstjänster för att locka fler. Vilket betyder att man ska kunna vara duktig på det jobb man har, och inte behöva bli arbetsledare för att kunna ha en riktig löneutveckling som lärare, säger Elisabeth Unell.

Moderaterna vill också att det satsas mer inom äldreomsorgen, och framför allt vill de se fler trygghetsboenden och införa en avlösarservice för anhörigvårdare.

Skolan och äldreomsorgen – två tunga utgiftsposter för en kommun. Moderaterna vill finansiera ökade satsningar på skola och omsorg med att säga nej till nya kommunala kontor, men också med att effektivisera i verksamheterna.

– Vi tror inte att lösningen alltid är mer pengar överallt. Man måste vrida och vända på varje krona även inom de prioriterade verksamheterna och se till att de går till rätt saker. Man måste våga vända på varje krona, säger Elisabeth Unell.

Vad det gäller kommunalskatten har Moderaterna som mål att sänka den på sikt.

– Men vi måste se till att utbildning och omsorg fungerar. Men fungerar skola och omsorg och vi är i en högkonjuktur, ja då vill vi sänka skatten, eftersom vi tycker att det är skattebetalarnas pengar. Vårt mål är att under nästa mandatperiod sänka skatten, men det andra måste fungera först, säger Elisabeth Unell.

Powered by Labrador CMS