Amanda Agestav (KD), Jakob Forssmed (KD) och Elisabeth Wäneskog (KD) Foto: Sofie Tejre

Kristdemokraterna vill prioritera de äldre: "Införa äldreboendegaranti"

Kristdemokraterna prioriterar de äldre i sitt kommunprogram för Västerås. Partiet vill införa en äldreboendegaranti för de som fyllt 85 år – och samtidigt vill Kristdemokraterna sänka skatten med 50 öre, stegvis, under kommande mandatperiod.

Publicerad

Det kommunala handlingsprogrammet presenterades på måndagen av Amanda Agestav (KD), gruppledare och kommunalråd i Västerås, och Jakob Forssmed (KD), 1:e vice partiledare och partiets talesperson i äldrefrågor.

– Huvudfokus för oss ligger på situationen för barn och äldre. Vi tycker att de är målgrupper som vi prioriterar allra mest i kommunen och det är en del av kommunens kärnverksamhet. Och kommunen måste blir bättre på att prioritera, säger Amanda Agestav.

När det gäller de äldre vill Kristdemokraterna införa en äldreboendegaranti, som innebär att alla som fyllt 85 ska garanteras plats i ett anpassat boende eller trygghetsboende när personen själv bedömer att det behovet finns. För att lösa behovet av fler platser vill partiet bygga fler, nya, trygghetsboenden.

– Alla behöver inte komma in på ett traditionellt äldreboende, för alla har inte det vårdbehovet, utan det handlar om att skapa fler trygghetsboenden där det finns gemensam service, säger Amanda Agestav.

– En del av lösningen här i Västerås är att det 2020 kommer två stora äldreboenden, och intill dem ska det byggas trygghetsboenden. Där har vi sagt att vi vill förhyra en del av lägenheterna för att underlätta för anhöriga, säger Elisabeth Wäneskog (KD), idag förste vice ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Vad är det då ni vill dra ner på till förmån för satsningar på äldre och yngre?

– Det finns många saker som kommunen gör som man frågar sig om kommunen behöver göra. Det finns många föreningar till exempel som vill ta över skötsel av vissa idrottsplatser, det kan vara en sak. Men det viktigaste tror jag är att få fler människor i jobb och färre i försörjningsstöd. Så aktiva satsningar för näringslivet och satsningar för att människor kommer i jobb tror vi är det allra viktigare, säger Amanda Agestav.

Ni vill även sänka skatten med 50 öre under mandatperioden – varför?

– Därför att vi tycker att kommunen ska fokusera på kärnverksamheten, barn och äldre. I och med att vi blir fler skattebetalare i Västerås så får vi en bättre ekonomi och då ska vi inte ta ut en högre skatt än vad vi behöver. Vi tror att man kan prioritera och ändå göra satsningar, säger Amanda Agestav.

Powered by Labrador CMS