Jessica Polfjärd (M)/ Olle Thorell (S) och Åsa Eriksson (S). Alla riksdagsledamöter från Västmanland. Foto: Riksdagen/Sofie Tejre

Efter Kristerssons (M) regeringsförslag: Så reagerar Västmanlandstopparna

Moderaterna och Kristdemokraterna vill bilda regering, det meddelades på måndagsförmiddagen. Riksdagen ska rösta om det hela på onsdag. Bland partitopparna i Västmanland reagerar man olika på beskedet. – Jag tycker att det är bra att vi nu ska rösta i riksdagen, säger Jessica Polfjärd (M).

Publicerad

Jessica Polfjärd är Västeråsmoderaten som suttit i riksdagen sedan 2006 och toppade Moderaternas till riksdagen för Västmanlands del. Hon tycker att det är bra att det nu blir omröstning i riksdagen om Ulf Kristerssons (M) regeringsförslag.

– Det är bra att det blir skarpt läge. Sedan får vi se hur de andra väljer att rösta. Jag tycker att det är bra att vi får fart på processen, och att det inte bara är sonderingsuppdrag – utan att vi provar att tycka på knappen på riktigt, säger hon.

Hur ser du på att ni går fram utan C och L?

– Det har ju varit Ulf Kristerssons absolut förstaval att gå fram med Alliansen, och vi har också sagt att vi vill föra allianspolitik och att det skulle vara möjligt för de som inte vill ingå i en regering att stötta och samarbeta med oss, för att få genomslag för en allianspolitik. Självklart hade vi helst sett att det var fyra partier som ville bilda regering tillsammans, det var också det vi sa innan valet.

Från S-håll säger man att dagens besked var väldigt väntat.

– Det enda som förvånar oss egentligen är att M och KD så öppet kan tänka sig att regera med stöd av SD. Vi Socialdemokrater kommer att rösta nej på onsdag, säger Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg.

Ulf Kristersson har sagt att han inte kommer förhandla med SD?

– Men han vet ju att vi kommer att rösta nej, Västerpartiet och Miljöpartiet likaså. Då har de ingen majoritet, utan de är beroende av stöd av Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson (SD) har varit jättetydlig – han kräver inflytande. Går Kristersson fram med det här förslaget gör han sig beroende av SD, det är enkel matematik, säger Åsa Eriksson.

Powered by Labrador CMS