Foto: Mostphotos

Det här vill oppositionen göra med pengarna

De fyra partier som nu sitter i opposition i Västerås har nu presenterat sina skuggbudgetar. Moderaterna och Kristdemokraterna går fram med ett gemensamt budgetförslag, Vänsterpartiet lägger fram ett eget och likaså Sverigedemokraterna.

Publicerad

I början av november la den styrande majoriteten i Västerås, bestående av S, L, C och MP, fram sin budget för Västerås nästa år. Under rubriken "Årsplan Västerås" framfördes satsningar på bland annat grundskolan men också neddragningar på administrationen i kommunen.

Nu har de fyra oppositionspartierna presenterat sina förslag. Moderaterna och Kristdeomkraterna har lagt fram ett gemensamt budgetförslag som fått rubriken "En borgerlig budget för ett tryggt och hållbart Västerås". Partierna vill bland annat:

✔ Göra en trygghetssatsning som omfattar 15 miljoner. Pengarna ska bland annat gå till fler ordningsvakter, tryggare gångstråk och ökad kamerabevakning.

✔ Minska grupperna i förskolan, genom att tillföra mer pengar till förskolenämnden. Detta ska följas upp på gruppnivå.

✔ Ha en oförändrad skattestats, satsningarna ska finansieras bland annat genom att införa anställningsstopp för administrativ personal och minska antalet konsulter som jobbar inom Västerås stad.

Västerpartiet ha lagt fram ett eget budgetförslag under rubriken "Ett Västerås för alla" där de bland annat slår fast att de vill:

✔ Höja kommunalskatten med 35 öre.

✔ Satsa 53 miljoner på grundskolan, bland annat vill partiet höja elevpengen.

✔ Införa demokratikontor i stadsdelarna, där man bland annat ska kunna få hjälp med ärenden till kommunen.

Sverigedemokraterna lägger fram ett eget budgetförslag, även den under rubriken "Årsplan Västerås". I den framkommer det bland annat att partiet viill:

✔ Lägga mer pengar hos tekniska nämnden, för att göra en satsning på vägunderhållet, satsningen omfattar 40 miljoner kronor.

✔ Utöka kamerabevakningen och satsa pengar på patrullerande väktare.

✔ Göra besparingar på integrationssatsningar, har en restriktiv fördelning av föreningsbidrag och minska klimatprogrammets omfattning.

Beslut om hur pengarnas ska fördelas i kommunen nästa år tas på budgetfullmäktige den 29 november.

Powered by Labrador CMS