Anna Knapp guidande av Amerikaner som rest hit med Resebyrån Gate1.

Anundshög – en internationell turistattraktion

Anundshög lockar turister från världens alla hörn. De populära guidningarna på ett av Sveriges främsta fornlämningsområden har nu startat igen och pågår till sista augusti.

Under guidningarna kommer man att få höra den spännande historien om Sveriges förnämsta fornlämningsområde där man kan hitta spår av central mötesplats ända tillbaka till bronsåldern för 3 000-4 000 år sedan.

De flesta fornlämningarna härrör dock från järnåldern. En period någonstans från cirka 3 000 till 1 000 år efter Kristus.

Området är mest känt för sina gravhögar framför allt kungshögen – Anundshög, som är nio meter hög och har en diameter på 64 meter och till volymen är Sveriges största Kungshög. Intill ligger fem skeppssättningar, en skeppssättning är en gravform där en grupp stora stenar är uppställda i form av en båt. Det största skeppet är 53 meter långt och det andra 51 meter långt. Stenarna som troligtvis blev omkullvräkta när kristendomen fick sitt fäste i bygden restes inte upp igen för än 1932.

Mikael Eklund som Bröt-Anund.

På området finns även en ornamenterad runsten som med sina 3.10 meter i höjd är en av Sveriges större runstenar.

– Det var Richard Dybeck, fornforskaren som reste stenen på mitten av 1800-talet efter att den hade varit omkullvräkt i mer än 600 år. Dybeck skrev också texten till vår kära Nationalsång ’’Du gamla, du fria’’

På onsdagsguidningarna som är cirka 1,5 timme långa besöker man även en av landets bäst bevarade labyrinter från äldre järnåldern, alltså troligen cirka 2 500 år gammal.

Onsdagar kl. 18.00-19.30 (15 juni-31 augusti 2022).
Turen går både inom Anundshögs fornlämningsområde och upp på Badelundaåsen.

Söndagar kl. 14.00-15.00 (15 juni-21 augusti 2022).
Turen går inom Anundshögsområdet.

Tisdagar-torsdagar och lördagar, kl. 14.00-15.00 (2 juli-14 augusti 2022).
Turen går inom Anundshögsområdet.

Pris: Vuxen (från 17 år) 70 kr.
Barn och ungdom 16 år och yngre deltar gratis men behöver boka biljett.

Det ges också visningar på engelska, onsdagar och söndagar 15 juni-31 augusti.

Läs mer om visningarna på Anundshögs hemsida: www.anundshog.se

Visningarna förbokas via Tickster:https://secure.tickster.com/39xpw0k2j2yrttf

Nina Deila i tidsenlig klädsel under sina guidade turer. Foto: Pressbild

Här är några andra guidade turer i Västerås med omnejd i sommar

Deila och dåtiden
Alla guidningar startar klockan 18.00 med samling strax innan.
För biljetter och mer info, se www.deilaochdatiden.se.

Gamla ångkraftverket: 11/8 kl 18-19 
En ny guidad tur för i år. Hör om stadens forna unika ångkraftverk som var känt och beundrat internationellt, med banbrytande teknik och fenomenal prestanda! Varför byggdes den? Hur användes den, se var arbetarna bodde och hör hur WW1 och WW2 påverkade området och användningen. Turen avslutas med ett besök i det bevarade pannkontrollrummet (2 våningar upp i spiraltrappa) och med ett varv runt unika panna P12. Bägge dessa är nu bevarade i the Steam hotel.

Skultuna bruk: 15/8 kl 18-19
En ny guidad tur för i år. Hör om ett av världens äldsta aktiva mässingsbruk. Varför anlades bruket och varför just här? Ni får höra om flera av brukspatronerna som varit knutna till bruket och vad de gjorde. Bruket har också drabbats av förödande bränder och vårfloder som översvämmat och förstört byggnader. Turen börjar nere vid bruket och går längs med natursköna området vid Svartån till Tammska parken och till pittoreska Kärrbo.
Stadstur: 22/6 kl 18-19 Kom med på guidad tur och hör om franska dominikanermunkar, tyska köpmän, Gustav Vasas roll i stadens historia, den givmilde tobaksfabrikören Sundin, det ärrade slottet, ASEA:s betydelse för staden, en av landets äldsta dagstidningar och guldskatten som hittades vid Bondtorget m.m. Med många bilder från förr. 
 
Västerås slott: 27/6 kl 18-19
Guidad tur inkl. fika efteråt. Västerås slott har en spännande historia och är en av de äldsta byggnaderna i staden. Slottet har haft många olika utseenden och många av dem kan man se som ärr i fasaden. Olika kungligheter och regenter är knutna till slottets historia, som så väl förödande bränder. Svante Nilsson Sture avled här, Katarina Vasa likaså. Här höll Gustav Vasa arvsriksdag för att säkra tronen till sin son, samme son som senare satt fången här. Hör om Lasse-Majas finurliga rymning. Samling utanför slottet. 
 
Kyrkbackstur: 8/8, 18/8 kl 18-19
Västerås äldsta bevarade bostadskvarter utgör en utmärkt grund att förflyttas bakåt i tiden i. Här blandas inslag som den nitiske biskopen Rudbeckius, Lång-Brita med bordellen och diverse andra färgstarka karaktärer, den anrika djäkneskolan, humlegårdar och skvaller, men även hemskheter och elände som fylleri, digerdöden och stadens mest avskydde person - bödeln. 
 
Sot och bot: 22/8 kl 18-19
Följ med på en intressant guidad tur tur om dåtida farsoter, huskurer, apotekar- och lasaretthistoria. Vi har vår tids pandemi, men hur var det för med de historiska farsoterna? Hur hårt slog de? Hur många avled? Vilken bot fanns? Vart kunde man få vård? Var vården verkligen vettig? Hör även om gamla apotek Hjorten och stadens apotekarhistoria och lasaretthistoria. En tur som sätter covid i perspektiv.  
Begravda borgare: 31/8 kl 18-19
En ny guidad tur för i år, helt och hållet inne på Östra kyrkogården. Lär känna borgarna, till både bild och handling, som byggde och påverkade staden under 1800-talet och in på 1900-talet. De har lämnat arv efter sig som vi som bor i staden idag tar del av. Genom att lära känna dessa borgare närmare lär du samtidigt känna Västerås närmare.  

Tidö slott
Varmt välkomna till visningar av Tidö slotts paradvåning.
Mer info tidoslott.se
Visningsdatum för Paradvåningen 2022 (Turen tar ca 75 minuter)
Juli och augusti: Tisdagar, lördagar och söndagar.
Visningen börjar kl. 13.00. Förboka plats i gruppen genom att skicka sms till Kerstin 0722211254.

Powered by Labrador CMS