Ger eko. Köksmästaren Andreas Wendelin med sin fiskrätt som tog honom till finalen i tävlingen Årets ekokock. I höst finns han dessutom med i den nya säsongen av Hela Sverige bakar. Foto: Privat

Västeråsaren en av sex finalister i Årets ekokock – i höst blir han tv-kändis

Här är kocken med många slevar i grytan. I höst finns västeråsaren Andreas Wendelin med i den nya säsongen av Hela Sverige bakar. Men först är han aktuell som en av sex finalister i Årets ekokock. – Nu när jag väl är i final tycker jag att jag har en bra chans att vinna, säger han till Västerås Tidning.

Publicerad

Vi tar Andres Wendelins spännande höst i tur och ordning och börjar med ”förrätten”.

På fredag avgörs finalen av Årets ekokock i Växjö, tävlingen som riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som genom sin matlagning arbetar för en mer hållbar och bättre värld.

Dit kvalade Wendelin, som till vardags jobbar som köksmästare på Gillet 6 i Sala, in förra helgen som en av sex kockar bland hundratals tävlande.

– Det var jag inte riktigt förberedd på. Jag har försökt flera gånger tidigare men inte gått hela vägen.

Rätten som föll juryn i smaken och gav en finalbiljett var en fiskmosaik med syrlig gurka, puré och buljong på stockodlad svensk svamp spräckt med skaldjursolja samt blommor och örter.

– Receptet får jag tyvärr inte bjuda på eftersom det är tävlingssekretess.

I finalen på fredag tävlar kockarna live inför publik med en i förväg bestämd hemlig råvarukorg med KRAV-märkta produkter. Den hemliga varukorgen samt tävlingsuppgifter avslöjas kvällen innan finalstart.

Hur känns det inför den utmaningen?

– Det är lite nervöst faktiskt, även om jag gillar att tävla. Men just för att det blir en överraskning och man inte är förberedd på vad som ska tillagas gör att det känns lite nervöst. Men jag tror ändå att jag har en bra chans att vinna när jag nu tagit mig till finalen.

Han har jobbat länge utifrån ett eko-tänk.

– Jag är upplärd efter det, att ta tillvara på råvarorna innan de hamnar i den bruna påsen. I dag känns det mer aktuellt än någonsin att tänka både ekonomiskt och hållbart med de höga råvarukostnaderna.

Som grädde på moset blev det i onsdags även officiellt att Andreas Wendelin är en av deltagarna i den nya säsongen av ”Hela Sverige bakar” i höst.

– Vi var på Taxinge slott i sex veckor före sommaren och spelade in. Sämre platser kan man vara på! Det ska bli spännande att se, säger Wendelin som inte får avslöja något mer om programmet.

”Hela Sverige bakar” börjar sändas på TV4 och TV4 Play den 21 september.

Andreas Wendelin. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS