Initiativtagaren Johan Dupont utanför det som ska bli Bar Lokal – stans nya ölbar. ”Vi hoppas kunna öppna i början eller mitten av juni. Det känns som ett mycket spännande projekt”, säger han. Foto: Jonas Bergkvist/Mostphotos

Ny krogsatsning i city – ölbar på Torggatan

Här är den nya krogsatsningen i Västerås city. Ölbaren Bar Lokal öppnar i juni på Torggatan – med mycket lokalt i tapparna. – Vi hoppas att detta kan ge lite mer liv i city, säger Johan Dupont, en av initiativtagarna.

Publicerad

Vi vill försöka hålla det så lokalt vi kan, det är den röda tråden

Lokalen på Torggatan 1 har stått tom ett par år sedan Strike senast bedrev restaurang på platsen med tillhörande uteservering.

Nu kan Västerås Tidning berätta att allt väcks till liv igen – med en ölbar.

Med plats för omkring 60–70 gäster inne och ytterligare platser utanför på Torggatan i den sedan tidigare välkända glaskuben siktar ägarna på att slå upp portarna för Bar Lokal någon gång under juni.

– I början eller mitten av juni om allt rullar på som det ska. Det är lite leveranser som drar ut på tiden så här i pandemitider, men vi tror att det ska gå, säger Johan Dupont.

Han är till vardags platschef på O’learys.

– Den här lokalen har vi haft sedan vi tog över allt efter Strike och det har funnits olika planer på att göra något här uppe. Nu kände vi att det var ett bra läge att göra det, vi tror att det kommer att finnas ett behov av att gå ut när samhället väl öppnar upp igen. Har vi en bra produkt kommer folk att vilja gå hit.

”Det ska vara enkelt – och inte speciellt dyrt. Man ska kunna komma hit och dricka sin öl och få något enkelt att käka som man äter med händerna”. Foto: Jonas Bergkvist

Bar Lokal kommer dock att drivas av ett helt nytt bolag och inte ingå i O’learyskedjan.

– Vi vill vara helt fria så vi kan skapa en bra mix. Köpa in allt själva och välja och vraka helt fritt utan att vara bundna till något bryggeri som många ställen är, förklarar Johan Dupont.

Och precis som namnet antyder kommer Bar Lokal att samarbeta med lokala aktörer, både vad gäller mat och dryck.

– Vi kommer att jobba väldigt mycket med lokala bryggerier. Det finns ju många bra bryggerier i stan så vi behöver inte gå så långt för att hitta flera bra som Hantverksbryggeriet, Coppersmiths, Portvakten och Alliaria som är några av de vi snackat med hittills, säger Johan Dupont.

Och fortsätter:

– Vi vill försöka hålla det så lokalt vi kan, det är den röda tråden. I vissa lägen kan det vara svårt, men vi ska göra det bästa vi kan. Med lokalt räknar vi inom Sveriges gränser, inte bara just Västerås. Sen kommer vi givetvis att ta in öl från andra delar av världen också.

Tanken är att ha tio öltappar.

– Vi vill ha bra snurr på det. Det ska alltid finnas nånting nytt i tapparna när man besöker oss.

Nu fylls ytan vid Torggatan 1 med en efterlängtad uteservering igen. Foto: Västerås Tidning/Arkiv

Det ska vara enkelt – och inte speciellt dyrt. Man ska kunna komma hit och dricka sin öl och få något enkelt att käka som man äter med händerna

Som typiskt ölbars-koncept i stan finns bland annat redan klassiska Bishop Arms i Stadshotellet.

– De är verkligen jättebra på det dom gör och med en kunnig personal.

Den kunskapen och det intresset är även Johan Dupont & co ute efter.

– Vi vill ha en intresserad och kunnig personal som hela tiden vill lära sig mer om öl och tycker att det är kul och verkligen kan lära ut något till gästerna.

Inredningen blir dock en annan än den mest vanliga.

– Många av de craftbeer-ställen som finns kör med pubinredning. Vi vill ha en annan och lite mer modern look och samarbetar bland annat med en inredare.

Mat då? Jodå, det kommer givetvis finnas något att tugga på också.

– Det ska vara enkelt – och inte speciellt dyrt. Man ska kunna komma hit och dricka sin öl och få något enkelt att käka som man äter med händerna.

Även om inte menyn är satt i detalj än är den övergripande idén satt.

– Vi vill servera vår vision av comfort food. Det är inte helt lätt att förklara exakt vad comfort food är, men någonting med nostalgisk anknytning som man blir varm i hjärtat och glad i själen av. Som sandwichar av amerikansk typ, inte någon toastvariant. Där samarbetar vi med lokala bagerier. För den som tänker lite mer på kalorierna kommer vi även att ha lite olika salladsvarianter och minst en mer ”vanlig” rätt också som snurrar.

Johan Dupont hoppas att Bar Lokal ska göra att fler västeråsare lockas till city.

– Jag tror att det är bra för city med fler ställen och att stan lever upp lite mer med fler uteserveringar. Titta bara på nya Mocca Deli som blir sjukt bra vid torget och redan inarbetade Pither’s bredvid oss. Folk drar folk. Läget här är jättebra.

Bar Lokal kommer att ha tio öltappar. ”Det ska alltid finnas nånting nytt i tapparna när man besöker oss”, säger Johan Dupont. Foto: Mostphotos
Powered by Labrador CMS