Annika Alenholt äger företaget Newlife doctors i Västerås. Foto: Helena Andersson
Annika Alenholt äger företaget Newlife doctors i Västerås. Foto: Helena Andersson

Ny lag ska hindra oseriösa aktörer från att göra injektionsbehandlingar: "Fanns ingen trygghet"

Intresset för att göra estetiska injektionsbehandlingar med botox och fillers ökar stadigt. Fram till och med den sista juni 2021 fick i stort sett vem som helst utföra dessa injektionsbehandlingar. Nu ska en ny lag hindra oseriösa aktörer

Publicerad

Men från och med den 1 juli finns en ny lag vilken innebär att endast legitimerad personal som läkare, sjuksköterskor och tandläkare får utföra behandlingarna.

Annika Alenholt är läkare sen tio år och arbetar inom allmänmedicin, hon äger företaget Newlife doctors i Västerås där hon bland annat ger behandling med botox och fillers.

– Tidigare kunde vem som helst, utan medicinsk utbildning, öppna en verksamhet där de injicerade botox och fillers. Den utbildning de eventuellt fick kunde ges av vem som helst. Det var otroligt oreglerat och det fanns inte någon trygghet alls för kunderna, berättar hon.

I värsta fall, om komplikationer skulle uppstå, fanns ingen hjälp att få där man fått sina injektioner.

– Den som utfört behandlingarna utan medicinsk kompetens hade varken kunskap eller möjlighet att åtgärda eventuella komplikationer och kunder fick ofta då ofta uppmaning att avvakta.

Legitimerad vårdpersonal har ett medicinskt ansvar, utöver det moraliska ansvaret, och har som plikt att ta tillbaka kunden och undersöka vad som hänt.

– Om det exempelvis blivit stopp i ett blodkärl av fillers, vilket såklart kan ske, så kan man enkelt behandla detta med ett motgift. Men då krävs bland annat att man har tillgång till receptbelagda mediciner.

Den nya lagen innebär också att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ansvarar för tillsynen och att journalföring är obligatorisk.

– Man måste även vara 18 år gammal och innan behandlingen sker så måste det göras en konsultation och ges en betänketid på 48 timmar före en eventuell behandling.

Annika säger också att konsultationen bland annat görs för att höra vilka förväntningar som finns och berätta vad kunden kan förvänta sig, vilka produkter som man använder samt vilka komplikationer som kan uppstå.

– Nu måste alla bolag i branschen registrera sig hos Ivo och sköter man inte sig på rätt sätt så väntar konsekvenser. Man får stå till svar för sina handlingar. Komplikationer finns det alltid risk för, men det som är viktigt är att man hanterar det och alltid ger information om detta på förhand.

Det här är något som Annika tror kommer att göra stor skillnad och att patientsäkerhetslagen samt patientskadelagen gäller innebär en stor trygghet för kunderna.

Hon säger att det är skrämmande hur det har varit tidigare.

– Man har hört om 17 åringar som fått behandling med fillers i läpparna utan någon kännedom om risker.

Något som är väldigt viktigt för henne är att behandlingen görs av rätt anledning, och hon säger även att hon ibland avstår från att behandla vissa kunder.

– Det kan till exempel vara någon som redan är alldeles slät och vill ha mer botox, då säger jag ifrån, det ansvaret tar jag.

Hur vet man då att den man får sin behandling av är legitimerad?

– För att vara säker så måste man kontakta Socialstyrelsen. De har ett register med samtlig legitimerad vårdpersonal. Det är skillnad på att ha en utbildning, som många skriver i sin reklam och vara legitimerad vårdpersonal, säger hon.

Foto: Most photos×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3
Foto: Most photos×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Fakta

En behandling med botox är muskelavslappnande och används för att reducera mimiken och minska rynkor.

En fillerbehandling är en volymgivande injektionsbehandling.

Powered by Labrador CMS