Nu ökar smittan i länet – värst i hela Sverige

Det lyser rött om Västmanland i den nationella statistiken. Just vårt län är det värst drabbade länet av covid-utbrott för tillfället. Nu plockar smittskyddet fram ytterligare ett verktyg för att stävja smittutbrott.

Publicerad

När antal nya fall räknas samman de senaste 7 dagarna så sticker Västmanland ut rejält. I torsdags var antalet 26,36 nya fall per 100 000 invånare, det mot medeltalet på 8,18 i övriga Sverige. Det län som ligger näst värst till i smittotal är Norrbotten på 10,85.

Smittspridningen av covid-19 är just nu dominerande i åldersgruppen 12 till 15 år bland skolungdomar i högstadiet.

– Det är framförallt icke-vaccinerade ungdomar och barn där det är den mesta förekomsten. Sen naturligtvis föräldragruppen kring dessa barn och ungdomar som insjuknar. Vi uppmanar att alla som har möjlighet enligt vad som är rekommenderat, att vaccinera sig. Det är det snabbaste och effektivaste sättet att minska ner smittförekomsten, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

– Annars har vi inte så mycket mer att ta till då regeringen och Folkhälsomyndigheten i princip lyft bort de skarpare rekommendationerna. Men då vi har en del smitta finns det risk att västmanlänningar utsätter sig för smitta i samhället och inte håller avstånd.

– Vill man vara extra försiktig kan man tänka på att hålla avstånd och inte befinna sig i miljöer med trängsel med tanke på att situationen är lite annorlunda mot hur den var för tre veckor sedan, fortsätter Jan Smedjegård.

Kan införa distansundervisning

Det är i slutet av höstlovet och på måndag kommer eleverna tillbaka till skolan. För att kunna hantera smittoutbrott i skolan har regionens smittskydd begärt beslut från Folkhälsomyndigheten om att ha möjligheten till att införa distansundervisning på högstadiet.

– Beslutet togs i onsdags, från 8 november och två veckor framöver. Rektorer och skolchefer kan inte rakt av bestämma att införa distansundervisning, utan det måste ske i dialog med oss på smittskyddet om situationen i vissa klasser och skolor motiverar det, säger Jan Smedjegård.

I en äldre årsgrupp, de som är 16 till 19 år och som går på gymnasiet, där har 65-70 procent fått två doser vaccin och där ses en mycket mindre spridning av smitta.

– Vi ser att antalet fall är ännu större i mellanstadiet än i högstadiet. Men på mellanstadiet finns ingen möjlighet till distansundervisning. Högstadieeleverna kommer få vaccin, men yngre grupper är inte kandidater än och det finns inga planer för det, vi får se hur smittspridningen kommer utvecklas bland de yngre barnen.

– Vi förväntar oss en lägre smittspridning på högstadiet när allt fler blir vaccinerade, säger Jan Smedjegård.

Handlar det om klusterutbrott bland barnen?

– Det är kluster i klasser och i koppling till föreningsaktiviteter på fritiden. Smittspridning har skett inom klassen och sedan i vissa idrottslag som sedan sprider sig till andra klasser. Blir det smittspridning i en klass rekommenderar vi att de ungdomarna inte ska träna idrott på grund av den situation vi har i länet.

Powered by Labrador CMS