Cykelmanifestation. Den 26 maj arrangerar Västerås Cykelklubb Västeråscykeln. Där hoppas klubben att fler västeråsare än tidigare sluter upp i olika sammansatta lag. Foto: VCK

Nu gör Västeråscykeln comeback

Västeråsare, dags att hoppa upp i cykelsadeln igen. Inför Västeråscykelns comeback den 26 maj i år vill Västerås Cykelklubb bidra med mervärden kring sporten . – Vi har gjort en extra satsning i år och uppmanar alla att skänka en slant till Barncancerfonden genom #imoveforcancer, säger Maria Engelfeldt, ordförande i VCK.

Publicerad

Västerås Cykelklubb vill tillsammans med Fibra sprida rörelsen #imoveforcancer:s initiativ och gemensamt bidra till insamlingen till Barncancerfonden.

– Så häng på oss och anmäl dig till Västeråscykeln och bidra med valfritt belopp till #imoveforcancer den 26 maj, säger Maria Engelfeldt.

Cykelsporten har märkt av en kraftig uppgång under pandemin och Västerås Cykelklubb har aldrig varit mer välmående än nu när den anrika föreningen går in på sitt 106:e levnadsår – som en av landets tre största klubbar med sina 1 000 medlemmar.

– Det har blivit hett med cykel igen. Vi har haft ett jätteuppsving främst bland barn och ungdomar och söker nu med ljus och lykta efter ledare, säger Maria Engelfeldt.

Anledningarna till ökningen är flera, menar hon.

– Det är väldigt enkelt framför allt. Både till vardags och som motionsform. Sedan är cykelsporten skonsam mot bland annat knän som slits på ett annat sätt än vid löpning.

Och inte minst – det är något man gör tillsammans.

– Cykling är en social sport eftersom man kan cykla i grupp.
Det är en av dragkrokarna när VCK nu under parollen ”Cykla för livet” går ut och uppmanar västeråsarna att ansluta till cykelmanifestationen Västeråscykeln på kristihimmelsfärdsdagen 26 maj.

– Vi har aldrig varit så stillasittande som under de två senaste åren. Peppa varandra och använd friskvårdstimmen för att dra med arbetskollegorna eller vännerna och bilda ett gemensamt lag under denna dag.

Västeråscykeln – med start och mål på Rudbeckianska skolgården – har som mest lockat 500 deltagare.

– Nu var det två år sedan vi senast kunde arrangera denna manifestation för cykelsporten, men vi hoppas såklart nå upp till den siffran eller ännu högre. Vi har sökt tillstånd för 800 deltagare. Vi är jätteladdade att göra ett omtag nu. Eftersom Kristi himmelfärd är ovanligt sent i år hoppas vi givetvis på varmt och skönt väder också, säger Maria Engelfeldt.

Det finns tre olika sträckor att välja bland – 34 km, 85 km eller den längsta på 125 km.
Allt sker utan tidtagning och tävlingshets.

– Vi vill lyfta cykeln och få visa tjusningen med sporten. Sedan är det givetvis upp till varje lag att sätta sina egna mål.

Dagen avslutas med fika på skolgården och mingel och möjlighet till att köpa hamburgare vid målgången.

Efteranmälan till Västeråscykeln kan ske till och med måndag via vasterasck.se/vara-lopp och därefter på plats vid starten på torsdag.

Powered by Labrador CMS