Dans i Nord på plats hos Västerås Kulturskola tidigare i veckan för workshops för lokala danselever. I morgon står de på scenen i konserthuset. Erik Åhl syns i vitt närmast till höger.

Yrkesdansaren Erik Åhl kommer hem för gästspel på konserthuset i morgon

I morgon torsdag gästspelar Sveriges nordligaste dansinstitution Dans i Nord på Västerås konserthus. Med tidigare västeråsaren och yrkesdansaren Erik Åhl som en av dansarna på scen.

Publicerad Senast uppdaterad

Dans i Nords turné ”Beyond words” kommer för andra året i rad till Västerås och har under hösten turnerat och spelat närmare 40 föreställningar i både Norrbotten och övriga landet.

En av dansarna heter Erik Åhl och kommer från Västerås. Han dansade på Kulturskolan för att sedan utbilda sig till yrkesdansare på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.

Förra året gjorde Erik sin arbetsplatsförlagda praktik (APL) hos Dans i Nord och efter avslutad utbildning erbjöds Erik jobb som dansare i danskompaniet.

– Det är mycket hård internationell konkurrens och ont om jobb, berättar Marie Larsson Sturdy, chef för Sveriges nordligaste dansinstitution.

Hon menar att det är viktigt att uppmärksamma betydelsen av att det finns en lokal Kulturskola med engagerade danslärare.

– De lägger grunden till och väcker ett intresse för danskonst och individuell utveckling, men även så att vi som arbetsgivare i framtiden fortsatt kan anlita professionella dansare även från Sverige, fortsätter Marie Larsson Sturdy.

Därför fanns också Dans i Nord på plats på Västerås Kulturskola tidigare i veckan med sina dansare för att arbeta i Kulturskolans lokaler och ge workshops för lokala danselever som en del i regional utveckling av ”dansmötesplatser”.

Dans i Nord inledde ett samarbete med Västmanlandsmusiken och Västerås Kulturskola redan under förra årets turné.

Till torsdagens föreställning är den lokala dansgruppen Compasion Dance Company, under ledning av dansläraren och koreografen Kristine Westman Elorza, inbjuden och inleder kvällen som förband.

Föreställningen på Västerås konserthus i morgon startar klockan 19.00 och är gratis.

Powered by Labrador CMS