Sanne Lovén Roléns verk där Leif GW Persson får symbolisera människan.

Vernissagetät lördag i Västerås

Det bjuds på flera vernissager i helgen i Västerås. På konstmuseet, Västerås konsthall – och restaurang Limone.

Publicerad Senast uppdaterad

Återvändrana är en populär företeelse som Västerås konsthall har och brukar locka många besökare.

I år kallas den ”ReTurn” och består utav fyra konstnärer med olika typer av kopplingar till Västmanland, som sedan valt att studera vidare på olika konsthögskolor. I år kommer alla från Konstfack, men från olika program. 

Här är de fyra konstnärerna, där tre av dem i en text till Västerås Tidning kort presenterar sig själv.

Ellen Aduofua Bernardsson:

”Som förstfödd blev jag enligt tradition döpt efter min farfar, Solomon Aduo. Jag har endast sett ett gammalt urblekt fotografi av honom men jag vet att han arbetade med trähantverk när han levde. Min gammelmormor Nana Anima arbetade som krukmakare och korgbinderska under sin livstid. Trots en känsla av separation från mitt arv så finns det en arvslänk av hantverk som binder oss samman. Jag arbetar med teman som hantverk, identitet och arv där mitt huvudmedium är lera”. 

Jemina Asp Zayed:

”Jag är intresserad av mer personliga teman som minnen, identitet och förlust. Dessa manifesteras i en mängd olika uttryck, ofta genom installationer av funnet material. Jag ser själva materialet som en behållare av historia, idéer och uppfattningar och genom dessa undersöker jag hur vi förhåller oss till varandra, platser och händelser. Under hela mitt liv har jag rört mig mellan två länder (Sverige och Tunisien) vars platser strider mot varandras minnen. Därför kretsar mitt konstnärliga ifrågasättande kring fantasins och verklighetens dualiteter, dåtid och nutid, och här och där”.

Sanne Lovén Rolén:

”Jag har en masterexamen I textilkonst och intresserar mig för det mjuka i textilen som kontrasterar till den slarvighet och hårdhet som finns i mitt konstnärskap. Under mitt masterarbete har jag använt mig av ett symbolspråk där en av dem är kon, som fungerar som symbol för djuret. Som symbol för människan använder jag Leif GW Persson”.

Elsa Paulson:

Elsa Paulson är illustratör och konstnär, född 1994 i Västerås och verksam i Stockholm. I hennes konstnärliga praktik utforskar hon bland annat sorg, kärlek, och material.

– Detta är något ni inte vill missa då det brukar lockar många besökare och drar till sig en yngre publik. Dessa utställningar är alltid en frisk vind, säger Ida Rönnberg, som tillsammans med Klara Östlund är värd för ”Återvändarna”. 

Vernissage lördag klockan 13.00. Utställningen pågår under hela juni.

Jessica Springfeldt Råket på plats på Limone inför lördagens vernissage för fotoutställningen ”Street Beings”.

Samma dag mellan klockan 14 och 17 går startskottet för en lite udda utställning. Eller ja, åtminstone platsen som inte tillhör de vanliga för sammanhanget – restaurang Limone. 

Det är författaren och fotografen Jessica Springfeldt Råket som bjuder in till vernissage för sin fotoutställning ”Street Beings”. 

”Jag är uppvuxen i Västerås men bor sedan tidigt 90-tal i Stockholm. Utställningen kommer att innehålla femton fotografier med samlingsnamnet ”Street Beings” (”Gatuväsen”) i form av street art från Neapel och London. Jag har gjort ett urval med tema på endast kvinnor”, skriver Jessica Springfeldt Råket i ett mejl till Västrås Tidning.

Hon berättar vidare:

”Jag är en passionerad och nyfiken fotograf som ständigt är på jakt efter motiv att fånga. När jag reser är halva nöjet för mig att leta efter vacker gatukonst, dolda tecken och intressant grafitti. Det är det resultatet du ser på min utställning på restaurang Limone under sommaren”. 

Besökarna bjuds på antipasti.

Tvärs över gatan från Limone fullbordar Västerås konstmuseum denna lördags vernissage-trippel med sommarens utställning ”Förskjutningar”. Martha Ossowska Persson och Ylva Carlgren tillhör samma konstnärsgeneration men rör sig inom skilda tematiska kretsar, arbetar med olika uttryck och utstrålar olika energier. 

Program: 13.30 Mingel på entrétorget 14.00 Museichef Katrin Ingelstedt hälsar välkommen. Invigningstal av Lena Eriksson, chef pedagogik vid Nationalmuseum, tidigare pedagogisk ledare vid Nordiska Akvarellmuseet.

Utställningen pågår till den 26 augusti, 2024. 

Denna dag öppnar även utställningen Fokus på Akvarell, med verk ur konstmuseets samling. 

Powered by Labrador CMS