Västerås Folkkör firar sina 40 år med en jubileumskonsert 13 november på Rudbeckianska,

Västerås Folkkör får äntligen fira sina 40 år med jubileumskonsert

Med sång, gemenskap och glädje har Västerås Folkkör stått sig stark sedan 1980-talet. Nu är det dags för en efterlängtad jubileumskonsert för att fira de 40 levnadsåren. – Det finns en väldig styrka och samsjungenhet i kören, säger körledaren Jonas Bergroth.

Publicerad

Vi får en pratstund med Jonas Bergroth, ordförande Eva Sahlén och körmedlemmen Elisabeth Kjellin inför den festliga jubileumskonserten som äger rum i Rudbeckianska skolans aula den 13 november.

De sista repetitionerna pågår för fullt i replokalen på Västerås Folkhögskola.

– Det känns bra. Vi har generalrepetition lördagen innan konserten.Tanken var att fira de fyrtio åren 2020, men en pandemi kom i vägen.

Nu är det äntligen dags för den fyrstämmiga kören med sina omkring 35 medlemmar att framföra delar från den digra låtskatten.

– Vi kommer att plocka upp olika godbitar och teman som vi har haft under åren.

Körens grundrepertoar har varit visor och folkmusik från olika delar av världen, men har med åren utökats till att idag även innefatta pop, jazz och klassiskt.

– Vi har haft lite olika teman under åren och tränat på olika uttryckssätt. Sedan har Jonas sedan han kom fört in en del nytt också givetvis, säger ordföranden Eva Sahlén som kom in under andra halvan av 80-talet.

– Spektrat är väldigt brett skulle jag säga. Jag attraheras av att jobba så. Det kändes väldigt rätt från början när jag kom hit, säger Jonas Bergroth.

När han kom in i bilden för drygt ett år sedan – mest av en slump tack vare en digital anslagstavla om att kören sökte ny konstnärlig ledare – slogs han också av den fina gemenskap kören har.

– Det finns en väldig styrka, samsjungenhet och en kontinuitet som uppstår när en kärna funnits med så länge.Kören har hela tiden haft ett stort socialt patos – det ska vara mer än det musikaliska.

– Fred, frihet och kärlek! Det har varit viktigt med sånger som har ett budskap som vi känner att ”det här kan vi stå för”, säger Eva och Elisabeth.

Utrymme för annat än sång från scenen har också funnits.– Vi samarbetar gärna med musiker på olika sätt. Instrumentala ackompanjemang, små sketcher, framträdanden.Jonas Bergroth gläds även över det förhållandevis stora antalet herrar i kören.

– Ja, det är ovanligt bra med herrar, 10–12 stycken, och det ger en ännu bättre balans.

Förstärkning behövs dock i form av basar och tenorer.Under pandemin låg kören, liksom övriga i genren, i träda.

Men utan att direkt tappa några medlemmar under de åren drog allt igång igen förra hösten.

Bland annat med några uppträdanden med julsånger på äldreboenden.

– Sedan hade vi en sommarkonsert på nationaldagen på Café Mosaic som var väldigt välbesökt.Även under kulturnatten fanns Västerås Folkkör representerat.

Och nu laddas det för fullt för jubileumskonserten ”Västerås Folkkör – en 40-årig kärlekshistoria” i Rudbeckianska skolans aula den 13 november klockan 16.00.

Där ackompanjeras kören av musikgruppen Strängt taget och pianisten och tidigare körledaren Gunilla Cedlöf.Biljetter köpes på plats.

Powered by Labrador CMS