Västerås internationella jazzstjärna Magnus Lindgren ligger bakom den nya festivalen i Västerås.

Världsunik jazzfestival till Västerås – med Grammyvinnaren Magnus Lindgren

Nu ska Västerås sättas ordentligt på kartan inom jazzvärlden. Med hjälp av stadens egen storstjärna.

Publicerad

I mars 2024 är det dags för Västerås att hylla den lokala musikhistorien och ansluta sig till jazzfestivalsverige med ”Västerås Jazz Festival – signed by Magnus Lindgren”, skriver Västmanlandsmusiken i ett pressmeddelande.

Västerås Jazz Festival är en hyllning till den rika jazztraditionen som har frodats i Västerås och över hela Västmanland. Konstnärlig ledare för festivalen är det just nu hetaste namnet inom svensk jazz: Västeråssonen och Grammyvinnaren Magnus Lindgren.

– Jag vill uppnå en festival av högsta internationella klass med något unikt. Montreaux är en av förebilderna för mig. En av de mest berömda jazzfestivalerna som ligger nere vid vackra Genèvesjön. Mälaren är ju inte så dum den heller, säger Magnus Lindgren i pressmeddelandet

Västerås Sinfonietta blir husorkester på festivalen.

Festivalen vänder sig till såväl inbitna jazzentusiaster som nyfikna som vill utforska denna genre. Men lika viktigt som det är att hylla jazztraditionen i Västerås – med Lasse Färnlöf, Bobo Stensson, Monica Dominique och inte minst Esbjörn Svensson – kommer festivalen också att ha ett tydligt fokus på framtiden inom jazz.

Magnus Lindgren

Magnus Lindgren är en framstående svensk saxofonist och flöjtist född och uppvuxen i Västerås. 2023 vann han tillsammans med bland andra John Beasley och tyska SWR Big Band en amerikansk Grammy för albumet Bird Lives. Magnus är känd för sitt virtuosa spel och förmåga att blanda olika stilar inom jazz. Han är en av Västerås Sinfoniettas artistiska partners 2023-2026 och för Västerås Jazz Festival är han konstnärlig ledare de kommande tre åren, minst.

– Återväxt är en självklarhet i alla musikstilar. Västerås har alltid varit en stark musikstad med många möjligheter för unga att få chans att spela, det känns viktigt att den här festivalen också är med och bidrar till det och att publiken får se morgondagens stjärnor, säger Magnus Lindgren.

Västerås Jazz Festival kommer att bjuda på något unikt – nämligen Västerås Sinfonietta som husorkester.

– Oss veterligen finns det ingen annan jazzfestival som har en klassisk sinfonietta som husband. Detta skapar stora musikaliska möjligheter, säger Rikard Gateau, konstnärlig chef på Västmalandsmusiken.  

Magnus Lindgrens internationella rykte samt hans Grammy i bagaget är en utgångspunkt för den höga ambitionsnivå som festivalen eftersträvar. 

Tillsammans med Västerås Sinfonietta och en rad gästartister är målet att sätta Västerås ordentligt på kartan inom jazzvärlden. 

Den första upplagan hålls 22-23 mars 2024 på Västerås konserthus.

Powered by Labrador CMS