Redo för Västerås Konstfestival. Från vänster: Lissla Hallin, Anna ZachriOrs Lindén och Björn Carlsson.

Stort intresse för första konstfestivalen: ”Superkul”

I slutet av augusti kommer Västerås Officersmäss att fyllas med konst av alla de slag då Västerås allra första Konstfestival går av stapeln. Intresset är stort.

Publicerad

Två dagar, den 24 och 25 augusti, arrangerar Lissla Hallin och Anna ZachriOrs Lindén, tillsammans med Officersmässens Björn Carlsson, två dagar där konsten står i fokus, konst som vänder sig till alla. De hoppas att festivalen ska bli den första av många.

Lissla Hallin berättar att hon hade en idé om att arrangera en samlingsutställning i Västerås. 

– Eftersom jag bor utanför Lindesberg och inte känner så många inom konstbranschen i Västerås så slängde jag ur mig en fråga på sociala medier och fick kontakt med Anna. Efter ett snack över telefon bestämde vi oss för att ses nästa gång jag besökte Västerås.

Innan det mötet hann äga rum var Anna och hennes man ute på Officersmässen för att äta lunch. 

– Björn Carlsson, som vi känner lite grann, kom ut och pratade med oss och berättade att han hade en obokad helg i sommar som han var sugen på att fylla med en konstaktivitet. Han hade lite koll på att jag anordnar utställningar på Global Living tillsammans med Bitte Wiklund, så vi pratade vidare och så föddes idén till en konstfestival, berättar Anna ZachriOrs Lindén.

När Lissla och Anna sedan träffades presenterade Anna idén och de bestämde sig för att köra! De spånade och brainstormade och festivalens innehåll växte fram. Basen kommer att vara tjugo konstnärer som livemålar i det stora tältet på Officersmässens område. 

– Vi har sagt att tjugo konstnärer får delta, men redan innan ansökningstiden var slut hade vi fler än trettio sökanden. Superkul att så många vill vara med, men tyvärr har vi bara plats för 20 så ett urval kommer att behöva göras.

Kriterierna är breda.

– Konsten ska verkligen vara för alla och vi tittar både på själva konsten och de olika teknikerna som används. Vi vill helst inte ha flera konstnärer som målar för lika och vi försöker också få en jämn fördelning mellan kvinnor och män.

Konstnärerna måste vilja måla live och även skänka ett originalverk till söndagens auktion som sker till förmån för den ideella Postcovidföreningen. 

Skådeplats. Här på Västerås Officersmäss hålls konstfestivalen.

Men det kommer att ske mycket, mycket mer än att man kan se de tjugo konstnärerna skapa sin konst. Till exempel bjuds det på föreläsningar, eldshow, lotteri, improvisationsteater och självklart konstutställning. 

– Ett helt område är tillägnat barnen där de bland annat kommer att kunna få en ansiktsmålning. Där kommer det att finnas en scen, dels med arrangerade uppträdanden, men även där barnen själva kan få uppträda och det ges möjlighet att läsa eller lyssna på sagor.

Hela området kommer också att fyllas med musik.

– Vi försöker få till så att det blir musik hela dagarna. Vi tänker att olika trubadurer går runt och spelar under dagarna och att banden uppträder på kvällarna.

Naturligtvis så kommer man att kunna både äta, dricka och ta en fika.

Vi vill göra det här till en familjefest där man oavsett ekonomisk situation kan delta

De vill att varje besökare ska känna att det finns något just för dem och att det händer något hela tiden. 

– Det känns till exempel jätteroligt att kunna erbjuda en konsert med Tomas Di Leva eller en föreläsning med Micke Gunnarsson, där dessutom entrén är fri. Vi vill göra det här till en familjefest där man oavsett ekonomisk situation kan delta, därför har vi valt att göra det här helt ideellt, berättar Anna entusiastiskt.

Festivalen öppnar lördagen den 24 augusti klockan 10.00 och invigs klockan 11.00 av Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

Powered by Labrador CMS