Här är Västerås cityfestivals nykomling

I slutet av juni är det återigen dags för Västerås cityfestival – och det för 27 gången! Nytt för i år är att det görs en rejäl satsning på ett nytt mattält på Stora torget: med matsvinnsluncher, allsång och kockduell – och i fokus står den lite äldre publiken.

  • Publicerad 08:21, 27 jun 2019

Det är Björn Carlsson från Västerås officersmäss som står för regin på cityfestens nyaste tillskott: Smaka och se-tältet på Stora torget. Inriktningen är mat och musik med fokus på en mogen publik.

– Min historia ihop med cityfesten är ganska lång, jag var med redan 1998 och skötte om ungdomsscenen. Så tittar man tillbaka har vi varit engagerade i alla år till och med 2011. Så när frågan kom om att arrangera en scen och ett mattält med fokus på 55+, så kände vi att det ligger i linje med det vi gör på mässen. Det blir kul att vara på Stora torget, det är själva hjärtat i Västerås, säger Björn Carlsson.

Det kommer att vara ett stort fokus på hållbarhet i tältet med lokalproducerad mat och dryck, bland annat kommer man att satsa på så kallade matsvinnsluncher. Där kommer maten bestå av 100 procent matsvinn som annars skulle kastas.

– Hur det ska gå till är inte riktigt löst än, men vi har ett nära samarbete med Mälardalens frukt och grönt och Carlströms, så tillsammans med dem tittar vi på hur vi ska göra. Vi driver idag ett soppkök på söndagar dit all mat som blir över på mässen går, så det är en naturlig del av hur vi jobbar idag.

I tältet kommer det även under cityfestfredagen att arrangeras en ”kockarnas kamp” mellan kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Anders Teljebäck (S) och Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län. Deltagarna kommer enbart få använda råvaror från respektive kylskåp och även här kommer fokus ligga på närproducerad mat och hållbar matlagning.

– Företaget som jag driver ute på Officersmässen heter Moder jord, så vår tanke är från början att ta det som jorden ger oss och sätta det på bordet, och det som blir över stoppas sedan tillbaka i jorden. Hållbarhet är ett modeord idag, men det är ett ord som vi allt mer måste fundera på. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting, säger Björn Carlsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING