Jubilerar. Elektra firar hela december, men börjar med en rejäl fest den sista november. Foto: Sofie Tejre

Elektra – folkets egna bio firar 30 år

1988 slog Folkets bio Elektra upp dörrarna i Västerås. I år firar de 30-årsjubileum med en dag fylld av film, samtal och retrodisko.

  • Publicerad 12:06, 25 nov 2018

Folkets bio Elektra skiljer sig från en vanlig biograf: istället för de stora filmpremiärerna visas här lite smalare filmer, filmer från världens alla länder, inspelade operor, inspelad teater och balett.

Film, fest och retrodisco

Biografen har funnits i 30 år och nu ska man fira. Under hela december kommer man att uppmärksamma 30-årsdagen med en jubileumsmånad, men redan den sista november kommer man att ha en rejäl fest. Hela den dagen, som är en fredag, kommer vara en dag fylld av filmvisningar men också en fest med middag och retrodisko. Temat för diskot är såklart 80-tal.

Biografen drivs i form av en förening, och en som varit med redan från starten för 30 år sedan är Kerstin Klingmann.

– Det kommer att vara filmvisningar hela dagen, från 9:15 till 22:30, som kostar 30 kronor per film. Sen kommer vi även ha ett öppet hus från klockan tre med levande musik, fika och inne i bion så varvar vi filmvisning med gäster, berättar hon.

Tangotema

Elektrabiografen kommer också öppna upp sitt maskinrum där intresserade kan kika in vid bestämda tider. Det ska också invigas en ny fasadskylt.

– Sen har vi en fest på kvällen, som man måste föranmäla sig till senast 25 november, berättar Kerstin Klingmann.

Festen bjuder – förutom på 80-talsdisko – på tangotema.

– En av de första filmerna vi visade var "Tangos, the Exile of Gardel", så det är det vi uppmärksammar bland annat med levande tangomusik.

Vad betyder det här jubileet för er?

– Vi har haft, som många säkert vet, ekonomiska bekymmer och ganska stora sådana. Men nu har vi verkligen bestämt oss : har vi funnits i 30 år ska vi finnas i minst 30 år till. Så det är jubileet blir också lite som att markera att oss tar man inte kål på så lätt i första taget. Jag ska också säga det att styrelsen har varit modiga och vidtagit en rad åtgärder, så den ekonomiska situationen är under kontroll nu, säger Kerstin Klingman och fortsätter:

– Det här är också ett tillfälle att se tillbaka på en fantastisk utveckling som föreningen har haft. Vi började provisoriskt i en källarlokal på Bryggargården – idag finns vi på Kopparlunden och har två salonger. Vi är jättestolta över allt som hänt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING