Lokalt på bioduken. Ur Kjell-Åke Janssons ”Odé till en ödegård”, en av tre lokala kortfilmer som visas under Kortfilmsdagen 21 december. Till vänster Noor Radhison, filmsättare på Elektra Bio.

Elektra Bio hyllar kortfilmen under en helkväll – med flera lokala bidrag

Underbart är kort. I alla fall på Elektra Bio i Västerås den 21 december. Då bjuds publiken på en mängd kortfilmer, varav flera lokala.

Publicerad

Det blir tidig julafton för alla filmälskare när Elektra Bio dukar upp sin populära Kortfilmsdag 21 december.

För första gången på länge finns även lokala kortfilmer med på den digra menyn.

– Det är glädjande. Det är många år sedan som det var flera lokala kortfilmer med, säger Noor Radhison, filmsättare på Elektra Bio.

Hon menar att det till viss del är ett resultat av att det finns en hel del filmskapare i Västerås.

– Det är ganska många som håller på, framför allt flera unga vuxna. Det är möjligt tack vare att många fått bidrag från Svenska filminstitutets satsning på just kortfilmer.

Ett sådant exempel som kommer att bli synligt på bioduken under kvällen är Alvin Wedstedts verk ”Blinded by the night”. Alvin tog studenten från ”grannen” Kopparlundsgymnasiet i våras och jobbar även extra på just Elektra Bio.

Klipp ur Mats Ranaxes ”Spöken”

Ett annat av de tre lokala verken som visas under kvällen är Mats Ranaxes ”Spöken”, med bland andra Annelie Hermansson, Benny Bentlöv och Jesper Jelse i rollerna.

Det tredje lokala bidraget till denna afton är Kjell-Åke Janssons ”Odé till en ödegård”.

Möjlighet till samtal med regissörer avslutar kvällen, som annars inleds med sju nationella kortfilmer.

Vad är tjusningen med kortfilmer?

– Det som är charmigt tycker jag är att man lyckas sätta igång så många olika känslor hos publiken under en väldigt kort period. Kortfilmsskaparna är duktiga på att sätta dit en bakgrund, en story och få igång individen, säger Noor Radhison.

Så det gäller verkligen att hålla sig vaken som åskådare?

– Ja, det gäller nog att vara mer alert och uppmärksam än vanligt.

Kortfilmsdagen genomförs med stöd av Svenska Filminstitutet och Folkets Bio och det är fri entré under kvällen som även innehåller bjudning på bland annat kaffe, glögg och paj.

Biljetter hämtas i Elektra Bios biljettlucka på Culturen eller här på www.elektrabio.se.

– Det är bara att komma förbi och hämta biljetter åt sig själv, vänner och familj! Jag rekommenderar att man gör det för det brukar kunna bli fullt, det är en populär kväll.

Kortfilmerna visas i två salonger med en total kapacitet på omkring 140 personer.

Powered by Labrador CMS