Två tunga liveakter. Svenska Akademien och Looptroop Rockers kommer att spela under samma kväll på Västerås Officersmäss den 8 juni.

”Det blir skitfett att få mäta oss med giganterna från gurkstan”

25-årsjubilerande Svenska Akademien och hemmaidolerna Looptroop Rockers. Allt under samma kväll på Västerås Officersmäss den 8 juni.

Publicerad

Det är lokala musikprofilen och bokaren dj Lion som tillsammans med Björn Carlsson ställer till med ett ”90-talsparty” på Mässen om två veckor med två av Sveriges mest erfarna akter och en dubbel dj-uppsättning.

Samtidigt får det inte bli museikonst, vi vill inte vara ett coverband som står och spelar sina egna låtar

Looptroop Rockers med 1992 som födelseår och Svenska Akademien inte långt efter 1999.

Det skånska reggae- och hiphopbandet fyller således 25 bast i år. Det har musikkollektivet från Landskrona – som äntrar Mässen-scenen med fulluppsättning – firat med en comeback på Sveriges scener och en vårturné.

– En nysatsning som är seriöst menad. Vi har inte tappat hungern och glöden. Fått ett grymt bra mottagande, slutsålt på fem av sju ställen, säger Ivan ”General Knas” Olausson Klatil.

– Vi tycker att det vi har gjort är lika aktuellt fortfarande. Innehållet i texterna har inte gått förlorat – det tål att tas igen. Samtidigt får det inte bli museikonst, vi vill inte vara ett coverband som står och spelar sina egna låtar. Vi vill förnya oss.

En av er mest ambitiösa show någonsin läste jag?

– Det betyder bara att vi har repat, haha.

– Nej, men vi har jobbat igenom ett bra koncept, uppdaterat lite rent tekniskt och det ambitiösa består i att vi vill rama in det hela med formgivning, merch, en podcast (”Snille och smak) som jag och Sture gör och nytt bokningsbolag från Örebro. Det känns grymt.

Hur ska det bli att lira i Looptroopland?

– Skitfett!

Två stora liveakter under samma kväll, vilka avslutar?

– Vi kan ju bara inte gå på efter giganterna från gurkstan på deras hemmascen, det funkar inte. Vi är ödmjuka så givetvis ska de headlina. Men de får det tufft att gå på efter oss. Vi peppar ”Truppen” att leverera!

Gästade. Från Svenska Akademiens spelning i Malmö i april där Promoe (i mitten) gästade General Knas (till vänster) & co.

Looptroops Mårten ”Promoe” Edh:

– Giganterna från gurkstan minsann … vi får väl försöka matcha något sånär med ”legenderna från Landskrona”. Det blir säkert som General Knas säger en utmaning att gå upp efter dom. Vi är ju båda två bra liveband!

Promoe har gästat flera spelningar under Svenska Akademiens vårturné.

– Det har varit skitkul. Blir kanske nån låt nu med.

General Knas fyller på:

– Det har blivit superväl mottaget. Vi funkar jättebra musikaliskt ihop och som band har vi flera likheter med den politiska udden och lite ”do it yourself”-andan, vi har skött om våra egna karriärer.

Promoe:

– Ja, det finns verkligen flera beröringspunkter mellan oss som band. Som inställningen till hur man får ut sin musik till inställningen vad musik kan betyda för människor och vem som har rätt till musik – det vill säga alla!

Alltid lite nervöst inför spelningarna nu när allt inte är lika färskt länge. Vi får lita på erfarenheten, låtarna sitter nog där efter alla år

Spelningen på Västerås Officersmäss blir speciell på flera sätt för hiphopveteranerna.

– Vi gigar ju inte så mycket nu så det är alltid kul och lite festligare att träffas när det blir så sällan. Sen är det alltid något speciellt med att spela hemma i Västerås med mycket släkt och gamla kompisar på plats. Vi ser fram emot det som fan.

– Dock är det alltid lite nervöst inför spelningarna nu när allt inte är lika färskt länge. Vi får lita på erfarenheten, låtarna sitter nog där efter alla år, säger Promoe med ett leende.

Dj Lion ser fram emot kvällen den 8 juni:

– Jag har bokat många stora artister genom åren, men det här är den största bokningen på flera sätt, säger Lion och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att västeråsarna sluter upp när två så hypade och grymma liveband kör tillsammans, det kan inte bli annat än jäkligt bra. Vi har ingen åldersgräns för att göra det mer familjärt, alla kids under 18 år är välkomna i målsmans sällskap.

Speldag 8 juni

Vad: Svenska Akademien och Looptroop Rockers 

Var: Västerås Officersmäss

När: Lördag 8 juni

Program: Start 18.00 med dj Lion och dj Apee (Alex från Mind Kaos), cirka 20.00 Svenska Akademien, cirka 23.00 Looptroop Rockers

Ålder: Barn under 18 välkomna i målsmans sällskap, ingen nedre åldersgräns 

Övrigt: Bar och foddtrucks på området 

Biljetter: Billetto.se

Powered by Labrador CMS