Agnes Skure hyllar byn med sin debutsingel

Nu kommer Västeråsartisten Agnes Skure med sin debutsingel. ”Ground, Earth, Waters är en hyllning till det lilla samhället och om hur det är att växa upp utanför staden”, säger hon.

Publicerad

Agnes Skure är ingen debutant på musikscenen. Hon har tidigare spelat i band som Call Cat samt varit en del av punkprojektet Riot Grrrl Sessions.

Men efter en paus från musiken i några år blir det nu debut under egna namnet Agnes Skure.

– Jag har aldrig lämnat musiken med hjärtat. Feelingen kommer och går. Jag har inte haft någon lust att spela, då har jag inte gjort det, säger hon.

24-åringen växte upp på familjegården Mycklinge, mellan Tortuna och Tillberga.

– Geografiskt är det lika nära till båda orterna, men jag har spenderat mest tid i Tortuna där jag också gick i skolan.

Det är också därifrån hon hämtat inspiration till singeln som släpptes för en vecka sedan.

Berätta om ”Ground, Earth, Waters”.

– Den kom till när jag var ute och promenerade runt i Tortuna. Jag fick den där känslan man kan få när man återvänder till platser man besökte ofta som yngre; ”vad litet allting är, den där fotbollsplanen som var gigantisk, skogen som var som en enorm sagoskog”. Att det är mycket som förändras, fast det ändå inte gör det, säger Agnes och fortsätter:

– Låten är delvis en hyllning till just det lilla samhället, byn utanför staden.

Debutsingeln kommer att följas av ytterligare två singelsläpp och avslutas med en EP i februari med sammanlagt sex spår.

Hon har sugit på solokarriären ett par år berättar hon. Till slut kändes det rätt att få ut det nyskrivna materialet.

– Nu kändes det som rätt läge att bjuda in musiken i mitt liv igen och att den får ta plats. Det känns jätteroligt och nödvändigt – början på en ny era. Nu åker vi!

Agnes med syskonparet från Austraieln, Anna och Harrison Pryse-Smith som hon ska göra ett par spelningar med, bland annat på Bishops Arms före årsskiftet.
Agnes med syskonparet från Austraieln, Anna och Harrison Pryse-Smith som hon ska göra ett par spelningar med, bland annat på Bishops Arms före årsskiftet.

Funderingarna kring att återigen bilda ett band fanns ett tag med i tankarna.

– Men de nya texterna är så mycket jag så det kändes rätt att göra det solo.

Fast helt solo är hon inte, annat än med artistnamnet.

– Jag har spelat in med med mina kära medmusiker. Mest med Marcus Cederlöf, en producent som har egen studio utanför Salbohed, och Robert Nilsson, en trummis från Sala.

Med på denna första singel är även Felicia Bellström med och körar. Nästa singel släpps 1 december och en tredje i januari.

Agnes med syskonparet från Austraieln, Anna och Harrison Pryse-Smith som hon ska göra ett par spelningar med, bland annat på Bishops Arms före årsskiftet.Foto: Jonas Bergkvist

Agnes med syskonparet från Austraieln, Anna och Harrison Pryse-Smith som hon ska göra ett par spelningar med, bland annat på Bishops Arms före årsskiftet

Foto: Jonas Bergkvist

På den efterföljande EP:n finns inslag från ”down under” i form av ett syskonpar från Australien, varav systern är en gammal brevkompis.

– Jag och Anna Pryse-Smith har skrivit till varandra sedan vi var tio år och setts ett par gånger tidigare. Nu var de i Europa och letade musiksamarbeten så jag bjöd hit dom till Sverige. De är med och spelar på några låtarna och vi ska även ha en spelning på Bishops Arms senare i höst. Jättekul verkligen!

Hur skulle du beskriva din musik?

– Det är lite svårt att sätta fingret på vilken genre musiken tillhör. Mycket gitarrbaserat … kanske folkrock, folkpop.

Till vardags jobbar den nyutexaminerade musikterapeuten på Kulturskolan i Hallstahammar.

– Sen har jag startat eget också och så är det fullt upp med det här nya – varför göra det enkelt? säger Agnes Skure med ett skratt.

”Ground, Earth, Waters” finns på alla tillgängliga streamingtjänster.Powered by Labrador CMS