Egen musik och eget sound. 19-årige västeråsaren Hannes Aitman har snabbt nått de stora massorna med sin djupa och mogna röst och unika sound. Idag släpper han ny musik.

19-årige stjärnskottet från Skälby aktuell med ny musik: ”Jag gör det jag känner för”  

Han började spela melodier med trumstickorna hemma i radhuset på Skälby redan som sexåring. Nu har Hannes Aitmans musik med miljoner lyssningar nått ut till betydligt fler än familjen och de närmaste grannarna. ”Jag hoppas kunna försörja mig på musiken”, säger 19-åringen till Västerås Tidning inför fredagens nya singelsläpp.

Publicerad Senast uppdaterad

Att likt 1980-talsidolerna Noice ”slå igenom över en natt” efter ett framträdande i ett populärt tv-program i en av de två kanaler som fanns då är i princip omöjligt i dagens brus som är oceaner djupare och betydligt mer svårgenomträngligt.

Men Hannes Aitmans debut för snart ett år sedan är nog så nära det går att komma 2000-talets version av fenomenet.

Den egenskrivna countrydängan ”Dying for a name” fick stort genomslag direkt och uppmärksammades bland annat av framstående musikkritikern Jan Gradvall som i TV4:s Nyhetsmorgon kallade låten superb och fastställde att ”det är väldigt sällan det dyker upp en debutant som är så här bra.” 

Den snappades också upp av ansedda Country Music Association, P4-publiken röstade fram den till veckans låt och den kom snabbt in på Spotify Top 50 Viral och fick betydligt fler lysningar i månaden än vad som är vanligt för en debutant. Och västeråsaren fick dela scen med Klara Söderberg från First Aid Kit. 

Genomslagskraften låg mycket i den djupa och mogna rösten och det egna sound som har beskrivits balansera mellan americana, country, folk/rock.

Jag gör det jag gör och det är trevligt att folk verkar gilla det jag hittills gjort

Hur kändes det kring allt som hände så snabbt?

– Jaa … säger han eftertänksamt. Det är alltid kul att få beröm. Men man får inte låta det gå åt skallen. Jag gör mitt bästa för att känna mig trygg i det. Jag gör det jag gör och det är trevligt att folk verkar gilla det jag hittills gjort, säger Hannes Aitman när vi träffas på Västerås Tidnings redaktion.

Hannes Aitman kikade förbi Västerås Tidnings redaktion för att prata om en en tuff musikbransch, framtidsdrömmar och hur han tacklar allt beröm.

Allt skedde bara veckor innan han tog studenten från Carlforsska. Men inte estetprogrammet med musikinriktning som man skulle kunna tro.

– Nej, jag gick faktiskt samhäll. Jag har försökt hålla musiken som en hobby, så att det inte blir för mycket och att det blir negativt eller att jag tröttnar på det.

Aitmans nya singel ute idag.

Debutsingeln följdes upp av ett ep-släpp med fyra låtar och en miniturné under hösten och vintern. 

Nu satsar 19-åringen helhjärtat på musiken och är redo för nästa steg. Idag fredag släpper han sin nya singel ”Hopeless nights”, som går att lyssna på här. Även den countrydoftande, skriven och producerad av Hannes och färdigställd i en Stockholmsstudio med Erik Bernholm och flera musiker.

– Jag skrev den samtidigt som ”Dying” när jag var 16 så det är samma influenser. 

Vad handlar den om?

– Om uppbrott i alla dess former, att lämna ett kompisgäng eller en stad. Men jag tycker egentligen mest om att folk får tolka låtarna som dom vill. 

Inspiration till sitt skapande hämtar han från en betydligare bredare musikvärld än countryn.

– Just nu fokuserar jag mycket på att inte skriva så mycket country. Mer Jackson Browne, Springsteen, Heartland rock … 

– Jag vill inte hamna i ett countryfack. Det har blivit mycket så hittills och det har ju inte varit negativt på något sätt – det har gett mig andra möjligheter – men jag vill absolut inte fastna i nåt. Jag gör det som jag känner för!

Det är väldigt organiskt jag har jobbat och det känns äkta. Det är otroligt skönt att slippa kommersen

Det är han tydlig med och sedan han sajnade för skivbolaget Freebird – där bland andra Västerås Melodifestivalenstjärna Melanie Wehbe finns – och bokningsbolagsjätten Live Nation har han känt en trygghet i hur han tas omhand.

– Jag har väldigt bra stöttning och mycket frihet. Jag får välja mycket själv med pressbilder, skivomslag och hur musiken ska låta. 

Ingen som styr dig i någon riktning?

– Nej – och det ska de hålla sig ifrån, haha.

Den unga artisten är också tacksam över att han har nått ut till sin publik efter att ha ”jobbat bakom kulisserna” och inte via några musiktävlingar som många andra.

– Det är väldigt organiskt jag har jobbat och det känns äkta. Det är otroligt skönt att slippa kommersen på nåt sätt.

Intervjuer som denna har han vant sig vid.

– Det var inte det roligaste i början, jag är ju ganska introvert. Men nu tycker jag det är kul, jag har ändrat åsikt. De är ju till för att lyfta mig. 

Hur ser den närmaste framtiden ut? 

– Mitt mål just nu är att släppa ett album i september. Så skriva så mycket som det går nu och åka upp till Stockholm och spela in alla låtar.

Sedan är tanken att med ett album i bagen sätta ihop den första större turnén under våren 2025. 

Drömmar på sikt?

– Att fortsätta kunna skriva musik, släppa album och förhoppningsvis kunna försörja mig på det här.

Det är en tuff bransch?

– Det är det. Men hittills känns det som att det nog kommer att gå. Jag hoppas verkligen det för jag tycker det är väldigt kul.

Och på en punkt har ingenting förändrats sedan det där trummandet för 13 år sedan – han skapar fortfarande musik i familjens radhus på Skälby.

– Jag är nog lite av favoritbarnet och har ett eget musikrum, säger han med ett leende.

Powered by Labrador CMS