Västerås innebandy fick störst andel av pengarna från Folkspel. Foto: Jonas Edberg

Miljoner till föreningslivet i Västmanland

Ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, har summerat försäljningen av Bingolotter, Sverigelotter och Julkalendrar det senaste verksamhetsåret. Västmanlands föreningsliv har fått dela på 4 509 000 i utdelning.

Publicerad

Totalt har det delats ut 232 miljoner till de föreningar runt om i Sverige som sålt lotter från Folkspel.

– Min tro och önskan är att vi är många som värnar om vårt unika föreningsliv, förklarar vd Hans Sahlin ökningen.

Verksamhetsåret 2018/2019 blev överskottet 189 miljoner. Senaste året (2019/2020) ser vi en ökning med 43 miljoner och 22,7 i procent räknat.

– Vi hoppas att den fantastiska utvecklingen kan härledas till en omsorg och en solidaritet kring vårt föreningsliv som drabbas hårt av den pandemi som råder. Många inkomstkällor har försvunnit, exempelvis via inställda lopp och cuper som inte blivit av, fikaförsäljning i samband med matcher och andra liknande aktiviteter. Vårt överskott täcker givetvis långt ifrån allt, men är ett tillskott som behövs mer än någonsin, säger Folkspels vd, Hans Sahlin.

Sedan starten 1991 har ideella Folkspel totalt bidragit med närmare 17 miljarder till föreningslivet. Som ideell organisation och utan privata ägarintressen går verksamheten ut på att skicka varenda krona i överskott vidare till de medlemmar som Folkspel representerar.

– Vi vet att vi gör stor skillnad med de lotterier vi erbjuder. Sedan ska alla föreningar och organisationer som gör jobbet med att sälja naturligtvis äras. Precis som konsumenterna, som var och en bidrar till det föreningsliv som gör Sverige bättre för alla, säger Hans Sahlin.

Av föreningarna i länet har Västerås Innebandy U tjänat mest. Totalt fick föreningen 291 000 kronor.

Topp 5 Västmland

Västerås Innebandy U: 291 000

Västerås Irsta HF: 277 000

Kungsörs Bollklubb: 170 000

Kolsva IF Brottningssektion: 130 000

Hallstahammars SK Fotboll: 105 000

Powered by Labrador CMS