Hög tid för rosé!
Hög tid för rosé!

Det våras för rosévinerna

Västerås Tidnings vinexpert Jenny Asplund tipsar om några rosafärgade delikatesser som smakar extra gott när vårvärmen så smått börjar ge sig till känna.

Publicerad

Våren är här och stavas rosé! Visserligen befinner vi oss i april månad, en osäker tid då kvicksilvret på termometern rör sig upp och ned snabbare än en jojo och temperaturen kan variera mycket.

Men enligt kalendern har vi haft vår sedan ett bra tag och ute i naturen poppar vårtecknen upp både här och där. Det gör att vi kan lita på att en mer varaktig värme är på ingång.

Och visst är årstiden efterlängtad. Efter en lång och mörk vinter är man redo för mer utehäng och då gärna med något färgglatt i glasen såsom roséviner.

För många är den skära färgen en positiv kulör som symboliserar omtänksamhet, romantik och kärlek. Rosa är samtidigt, likt våren, ett tecken på hopp samt något som inspirerar och skapar varma känslor.

När det gäller vin får man inom EU endast använda blå druvor när man tillverkar roséviner. Det vanligaste sättet att tillverka rosévin är genom att krossa blå druvor och låta musten vara i kontakt med druvornas skal under en kortare tid. Det är den processen som gör vinet rosafärgat. Det är endast i Champagne det är tillåtet att blanda i lite rött vin i den vita champagnen för att skapa en rosé. Roséviner ska serveras väl kylda och dricks ofta i ensamt majestät som aperitif men kan också vara utmärkta viner att njuta av genom hela middagen.

Här kommer tips på viner i olika rosafärgade nyanser att skåla in våren med.

Powered by Labrador CMS