Nyligen sålde västeråsgruppen LBSB guld med låtarna "Pumpa den" och "Aristobär". De har spelats över 4,5 miljoner gånger på Spotify och når snart platina-nivå (5,2 miljoner spelningar). Foto: LBSB

Maskerade västeråsare har sålt guld

Gruppen LBSB är på väg att slå igenom på allvar. I somras spelade dom inför storpublik runt om i landet och nu har tre av deras låtar sålt guld. Men få vet vilka som gömmer sig bakom maskerna.

Publicerad

Dom är fyra killar från Västerås mellan 26 och 30 år. Det är allt vi får veta om artisterna bakom gruppnamnet LBSB (Lika bär smakar bäst) som bildades 2013.

De ställer nämligen aldrig upp på bild eller ställer sig på scen utan sina vita masker.

– Det började med att vi skulle spela in en musikvideo till vår första låt och skulle måla oss i ansiktet. Då hittade vi de här maskerna och tyckte att de passade in i vårt sound, berättar en av medlemmarna.

– Det blir också bra show och rimmar med vårt budskap om att det är insidan som räknas.

Istället för namn kallar de sig Dj Bär, Bär 1, Bär 2 och Bär 3.

– Vi har siffror på tröjorna, klär oss olika och rör oss olika på scen. Så man kan särskilja oss.

Men hur många vet vilka ni är under maskerna?

– Ganska många i Västerås vet vilka vi är. Men det kommer fortfarande fram gamla klasskamrater och säger "är det ni som har gjort den låten!?!" Annars är det inte många, säger en i gruppen.

Men om få vet vilka det är som gömmer sig bakom maskerna, så är det betydligt fler som hört någon av deras låtar.

Två av dom, "Pumpa den" och "Aristobär", har sålt guld och har 4,5 miljoner lyssningar på Spotify. För platina krävs 5,2 miljoner, vilket de räknar med att uppnå inom en månad.

Nyligen sålde även låten "Nattuggla" guld med 2,7 miljoner lyssningar.

– Det känns sjukt kul! Men också overkligt. Det har ju inte gått över en natt, utan vi har kämpat för det här länge.

I somras turnerade de runt i Sverige på mängder av festivaler. Bland annat Emmaboda och Peace & Love där de drog storpublik.

Känns det som ni fått det stora genombrottet nu?

– Det tickar på stadigt och vi gnetar på. Men det krävs radio och mer medial uppmärksamhet för att nå dit. Eller att man får vara med på nåt stort evenemang så hela Sverige ser oss.

Hur skulle ni beskriva er musik?

– Folk brukar beskriva oss som en blandning av Hoffmaestro och Maskinen. En elektronisk grund med organiska inslag. Vi är alla musiker i grunden och spelar trumpet, gitarr och piano, berättar dom.

– Vi lägger stor energi på våra live-spelningar. Då kan vi vara uppåt nio personer på scen med dansare och blåsinstrument.

Den 4 November spelar LBSB på Strike i Västerås. Den 24 november är det Sala och Statshotellet som gäller. Annars är gruppen mestadels i studion just nu och spelar in två nya låtar.

Powered by Labrador CMS