Billy Bergåker, vd Almi Mälardalen. Foto: STEFAN TELL

Krönika: Framtiden ser ljus ut – det går åt rätt håll

Senast vi hördes var jag hoppfull inför framtiden när känslan av att vaccineringen nu låg ”inom sikte”. Jag och många med mig har nu fått min första spruta och i alla fall jag tycker att tempot höjs för varje vecka vilket känns väldigt positivt.

Publicerad

Senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten som jag såg visar tydligt att pandemikurvan kraftigt går ner om vi bara följer restriktionerna några veckor till. När dessutom alla kommer att kunna påbörja sin vaccinering i sommar kan även resan mot en mer ”normal” vardag börja.

Pandemin har helt klart satt sina spår och förändrat oss och vårt samhälle för alltid. Så vad som blir det nya ”normala” återstår att se.

Jag personligen tror att kontoret kommer återgå till att vara basen för många, men såklart kommer acceptansen och möjligheten för att jobba hemifrån vara fortsatt stor.

Även de digitala mötena kommer hänga kvar, kanske framför allt när det gäller avstämningar och kortare möten där deltagarna befinner sig på olika orter vilket skapar effektivitet. Jag tror att det är viktigt att vi är lyhörda mot våra kunders behov och vad de anser är det bästa alternativet.

Vi på Almi ser i vår verksamhet att framtiden ser ljus ut för många av våra företag. Bland annat så har vi dialoger med ett antal industribolag kring investeringar och ser även att återbetalningsförmågan finns hos många av de företag som vi stöttade i början av pandemin då de hade det riktigt tufft.

Att det går åt rätt håll styrks även av den bankundersökning som vi släppte för cirka en månad sedan. Den visar dessutom att antalet konkurser varit oförändrade samt att nyföretagandet är högt i Västmanland. I och med att fler och fler blir vaccinerade och därmed att restrektionerna kommer att lättas upp så ser jag fram emot besöksnäringen och restaurangernas
återtåg.

Digitalisering och hållbarhet är två ord som vi hör överallt. Pandemin har definitivt hjälpt till med det tack vare den snabba omställning och de stora steg i utvecklingen många av oss tvingades till för ett år sedan. Jag ser detta som en nödvändighet för att företag ska lyckas med sin tillväxtresa och därför stärker vi upp vårat team med just kompetenser inom dessa områden. Sedan tidigare har vi någon som heter ”Framtidsgeneratorn” vars syfte är att hjälpa företag att komma igång med eller utveckla sitt hållbarhetsarbete. Ett erbjudande med extra fokus på hållbar utveckling.

I början av året meddelade jag att jag kliver av som vd för Almi Mälardalen efter sommaren, vilket innebär att detta är den sista krönika som jag skriver för Västerås Tidning Business. I nästa nummer kommer ni att få lära känna min efterträdare Mikael Fällman som kliver på som vd den 1 september.

Jag vill verkligen tacka för förmånen att ha fått dela mina tankar med er under de här åren, och ser fram emot att se Mikael ta över och utveckla Almi Mälardalen. Jag själv kommer ta mig an nya spännande uppdrag och forma min nya vardag. Men först har vi några intensiva veckor framför oss innan en lång och förhoppningsvis solig sommar.

Håll i och håll ut!

Powered by Labrador CMS