Foto: Timonko Galina

Krav på munskydd för patienter och anhöriga på sjukhus slopas – igen

Minskad smittspridning medför att Region Västmanland nu avskaffar det munskyddskrav som återinfördes i början av juli för patienter, anhöriga och besökare i sjukhusvården. Beslutet gäller från torsdagen den 15 september.

Publicerad

Det var i början av juli som ett försämrat covidläge fick regionen att återinföra det munskyddskrav som hade avvecklats i en tidigare pandemifas.

I somras ökade smittspridningen och något fler behövde läggas in. Men nu minskar smittspridningen och vi har få inneliggande patienter, säger Daniel Heimer, smittskyddsläkare.

Vänta inte på uppdaterade vacciner

Fortfarande gäller uppmaningen att vaccinera sig, eftersom covidvaccinerna ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Mitt råd är att inte vänta med att vaccinera sig i avvaktan på eventuella uppdateringar av vacciner för de nya covidvarianterna. Det viktiga är att skydda sig mot allvarliga följder av covid-19, och då fungerar de vacciner vi redan har idag alldeles utmärkt! säger Daniel Heimer.

Påfyllnadsdoser i höst och vinter

Inför höst- och vintersäsongen rekommenderar Folkhälsomyndigheten ytterligare en påfyllnadsdos till personer med ökad risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Det gäller personer över 65 år samt personer med nedsatt immunförsvar och andra riskgrupper, inklusive gravida.

Personer 18-64 år rekommenderas tre doser vaccin, men den som vill ta en fjärde dos kan boka tid. Det ska då ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen.

Den som fyllt 18 och har nedsatt immunförsvar, eller ingår i annan riskgrupp (inklusive gravida), kan också boka tid för nästa dos.

Powered by Labrador CMS