Den tidigare NHL-målvakten Erik Ersberg hjälper Sura Blue Hammers målvakter varannan vecka. Foto: Stefan Lindgren×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5

NHL-målvakt hjälper Sura att spika igen

Sura Blue Hammers jobbar för att skola sina unga målvaktstalanger. Till sin hjälp har de tagit in den tidigare NHL-målvakten Erik Ersberg som målvaktstränare. Västerås Tidning besökte Surahallen under tisdagskvällen och tog ett längre snack med Ersberg om sin nya karriär och sin roll i Blue Hammers.

Publicerad

Efter säsongen 15/16 avslutade Erik Ersberg en lång och framgångsrik karriär. Den meriterade målvakten som härstammar från Sala har bland annat representerat VIK, HV71 (SHL), Los Angeles (NHL), Salavat Yulaev (KHL), Donbass Donetsk (KHL) och Iserlohn Roosters (DEL) innan karriären avslutades i HV71.

– Jag spelade min sista säsong i HV71 säsongen 15/16. Där fick jag problem med ryggen och missade några månader och kom tillbaka men blev aldrig riktigt hundra. Jag träffade en specialist och några läkare och vi kom fram till att det var lika bra att lägga ner karriären. Det hade kanske gått att chansa lite och fortsätta att spela, men när de pratade om att steloperera ryggen kände jag att jag har två småbarn och jag ville hellre ha ett fungerande liv än två år till med en karriär som inte var på väg upp. Att ha ont i stort sett varje dag var det inte värt att fortsätta.

Hur halkade du in som målvaktstränare?

– Det var något som jag funderat på under de sista åren. Jag tyckte att det kunde vara kul att prova på det, så jag gick en tränarkurs på sommaren efter min sista säsong som spelare. Jag hade egentligen inte bestämt mig om jag skulle fortsätta som målvakt eller om jag skulle prova något annat, jag ville avvakta på hur ryggen skulle vara. Då träffade jag Stefan Ladhe som är målvaktstränare på förbundet och som jag haft själv i landslaget, han var en av dem som höll i kursen. Han hade varit i Vienna Capitals i Österrike de två senaste åren som konsult. Han hade inte tid med det året efter och då fick jag frågan att ta det uppdraget. Jag fick jobbet på ett bananskal och jag var där en vecka i månaden under säsongen, plus hela slutspelet. Det var bara rakt in i hetluften.

Hur stor nytta har du av att du själv varit målvakt i rollen som målvaktstränare?

– Man vet precis hur det är att vara målvakt och hur det känns då jag själv har spelat på hög nivå. Jag vet hur det kan kännas i kroppen, huvudet och magen inför viktiga matcher och situationer. Det är något man måste ha gjort för att veta hur det känns. Utmaningen för mig är den pedagogiska biten, jag vet precis hur jag gör en sak men att kunna förmedla det så att målvakten förstår är en annan.

– Sedan är målvakter väldigt olika, en del kanske tänker på ett helt annat sätt och det är lätt att man stirrar sig blind på hur jag tyckte och tänkte. Man måste förstå att inte alla tycker och tänker så.

Du har troligtvis haft förmånen att ha haft målvaktstränare under din seniorkarriär, vad säger du om att en liten förening som Sura Blue Hammers satsar på att utbilda sina målvakter genom att ta in dig?

– Jag tycker att Sverige ligger i framkant i allmänhet när det gäller målvaktsträning, vi tog efter Finland som var ännu tidigare ute. Det finns många målvaktstränare i landet, och många bra tränare som även jobbar i mindre klubbar. Sedan är det såklart en pengafråga om man kan anställa någon på heltid eller inte. Om man tittar i många allsvenska, division 1 klubbar och SHL finns det målvaktstränare. Tittar du runt i Europa och andra ställen är det inte så.

Är tanken att du ska jobba med målvakterna från U14 till J20 i Blue Hammers?

– Så har spridningen varit hittills, precis.

Hur viktigt tycker du det är för en målvakt att få skolning från tidig ålder?

– När man är ung är det viktigt att spela både ute och stå i mål. Jag har lite svårt för att man ska bestämma sig för att bli målvakt när man är 6-7 år. Men det är klart vill man så vill man, men jag tror att det är nyttigt att vara utespelare minst en gång i veckan tills man är bra mycket äldre än så. Dels för att lära sig att åka skridskor och för att få spelförståelse om hur spelet hockey fungerar från utespelarsidan, det har man med sig sedan.

– Målvaktsträning är inget som jag hade när jag växte upp och det tog ganska lång tid tills jag fick riktig målvaktsträning. Skillnaden då var att ingen annan hade det heller. Nu är konkurrensen mycket hårdare, man kan gå på vilken träning som helst och se målvakter som är väl skolade även på lägre nivå.

Hur kom det sig att du hamnat i Surahammar och hjälper deras målvakter med spetsträning?

– Det är via Anders Hägg som jag känner sedan målvaktstränarkursen och som jobbar en del i Västmanland och Hallstahammar. De hörde sig för med honom men han hade inte tid så han rekommenderade mig och vi har tagit det därifrån. Jag kör även med några lag i Enköping.

Du har inte bundit upp dig med ett enskilt lag utan kan anlitas av flera klubbar?

– Jag startade egen firma i somras för att kunna ta lite småjobb här och där och inte behöva ha ett fast heltidsjobb. Jag har precis startat företaget och tar det lite som det kommer i början. Jag har två små barn som jag nu har tid att vara med på förmiddagarna, det passar bra.

När du håller i ett träningspass med olika åldrar på målvakterna som här i Surahammar, vad är det för detaljer som du jobbar på?

– Det här var mitt andra pass med Surahammar, så det är mycket grunder. Jag tittar på förflyttningar, arbetsställningar och handskplaceringar och sådana saker, mycket att ha med sig blicken hela tiden. Det är mycket grunder, men det jobbar man även med när man jobbar med proffs. Det gör även Henrik Lundkvist och grabbarna, det är inga hemligheter, säger Erik Ersberg.

Kenneth Eriksson som är junioransvarig i Blue Hammers är naturligtvis nöjd över att klubben lyckats knyta till sig Ersberg. Eriksson är även tydlig med att det är viktigt att lyfta fram målvakterna i fokus.

- Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma målvakten och dennes uppgifter i laget. Deras prestationer betyder mycket för laget och de behöver därför få individuell feedback av en specialist i målvaktsspelet. Därför är det extra kul och spännande att Erik vill vara delaktig i Surahammars målvakters utveckling, säger Kenneth Eriksson.

Powered by Labrador CMS