Klart ikväll: VIK:s allsvenska dröm lever vidare

VIK Hockey är klart för playoff 3. Inför 3 000 åskådare i ABB Arena Nord säkrade gulsvart avancemanget efter att ha besegrat Mariestad Bois med 3–1 i den avgörande matchen. VIK:s jakt på en plats i nästa års hockeyallsvenska lever därmed vidare.

Precis som de tidigare mötena lagen emellan denna playoff-serie blev även denna avgörande en tät och tuff match i ABB Arena Nord nu under söndagskvällen.

Gästande Mariestad tog ledningen drygt 17 minuter in i den första perioden sedan backen Ludvig Collberg hittat rätt i power play när VIK:s Anthon Eriksson satt utvisad.

Men den andra perioden var hemmalagets. 7.43 in på mittronden kvitterade också VIK. Jesper Johansson satte dit 1–1-pucken på pass från Conny Strömberg i spel sex mot fyra.Några fler mål blev det dock inte, trots ett stort gulsvart spelövertag och bland annat 11–2 i skott.

Den sista perioden var bara drygt minuter gammal när VIK för första gången tog ledningen i denna matchserie. Det var ett elegant mål där lagkaptenen Fredrik Johansson – som hyllades före matchen för sin 500:e match i VIK-tröjan – efter att ha rundat kassen, spelade fram supertalangen Pontus Holmberg som inte gjorde något misstag.

Avgörandet kom sedan efter 10.57 då Jesper Johansson hittade nätet för andra gången denna kväll, efter förarbete av Conny Strömberg och Jesper Cederberg, och satte 3–1.

Nu väntar nästa steg på den slingriga vägen tillbaka till svensk hockeys finare rum.

Ikväll klockan 20.00 livesänds valet av motståndare i playoff 3 som inleds på torsdag. Valet går att följa här.

Det är sista hindret innan en direkt avgörande kvalserie till Hockeyallsvenskan tar vid.

Texten uppdateras under kvällen.

Matchfakta

VIK Hockey–Mariestad Bois 3–1 (0–1, 1–0, 2–0)

Första perioden: 0–1 (17.23) Ludvig Collberg (Douglas Lögdal) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (7.43) Jesper Johansson (Conny Strömberg, Lucas Venuto) spel sex mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (3.30) Pontus Holmberg (Fredrik Johansson), 3–1 (10.57) Jesper Johansson (Jesper Cederberg, Conny Strömberg)

Publik: 3 076.

Så spelade VIK

Förstafemman: Jimmie Jansson, Morgan Hassel, Fredrik Johansson, Pontus Holmberg, Fredrik Hetta

Andrafemman: Kenny Källström, Alexander Lindelöf, Anthon Eriksson, Johan Skiöld, Lucas Venuto.

Tredjefemman: Jesper Appel, Robin Nilsson, Jesper Johansson, Jesper Cederberg, Conny Strömberg.

Fjärdekedjan: Kevin Weiskog, Oscar Pettersson, Petter Mattsson.